local-stats-pixel fb-conv-api

#4 Bruce Lee - Jeet Kune Do2

54 0

Mans 4. raksts par Bruce Lee. Šajā rakstā iepazīsities ar Brūsa paša izveidoto cīņas mākslu Jeet Kune Do. Un arī vairāk par viņa cīnu ar Wong Jack Manu.

Lī mācija Jun Fan Gung Fu, katram, kas vēlējās, taču vietējā San Francisko ķīniešu kopiena aizliedza viņam mācīt rietumniekus, jo aziāti bija strikti par to, lai mācītu savus cīņas elementus tikai tiem, kuri ir no viņu kultūras. Lī nepatika šāda diskriminācija, lai arī Lī daudz kur tika diskriminēts kā aziāts, viņš vēlējās, lai citi arī iepazītu austrumu kultūru. Un tad iespējams arī rietumnieki mainītu savu stereotipu par aziātiem, ka tie, kas nāk no austrumiem spēj būt, kas vairāk kā kalpotāji u lēto darbaspēku, jo aziātiem netika dota iespēja parādīt sevi savādāk.

Lī apgalvoja, ka viņam vajag būt tiesīgam mācīt ko viņš vēlas un ka viņš spēs uzveikt jebkuru San Francisko.

Tā 1965. gadā Lī cīnijās ar Wong Jack Man, kurš bija izvirzīts kā labākais China townas cīkstonis, ja Lī zaudētu viņam vajadzētu pārtraukt mācības. Pēc cīņas Lī smagi pārdomāja cīņas mākslu filozofiju, Lai arī cīņa ilga aptuveni 3 minūtes un Wongs padevās. Taču Lī nebija apmierināts ar sniegumu, viņš domāja, ka cīņa bijusi pārāk ilga. Brūss uzsvēra, ka ar Yip Mana mācīto Wing Chun tehniku viņš nevar attīstīt savu maksimālo potenciālu. Viņš uzskatīja, ka visas tradicionālās cīņas mākslas tehnikas ir pārāk stīvas un formālistiskas, lai praktiski izmantotu haotiskā ielas kautiņā. Lī izlēma izveidot sistēmu, kas uzsvērtu praktiskumu, lokanību, ātrumu un efektivitāti, kā arī daudz ko citu. Lī uzsāka jaunas treniņ metodes, lai akcentētu nepieciešamo savai jaunajai cīņas tehnikai.

Savu mākslu Lī uzsvēra saucot kā "the style of no style" (stils bez stila). Lai atbrīvotos no iepriekšējiem cīņu mākslu standartiem. Viņš to sauca par Jeet Kune Do, (Jeet nozīme “pārtverošā” jeb “apturošā”, Kune nozīmē “dūre“ un do ir “paņēmiens”) jeb „Way of the Intercepting Fist” (pārtverošā/pretuzbrukuma kulaka paņēmiens).

Jeet Kune Do nav tikai cīņas māksla, bet arī filozofija.

Uzvarot Wong Jack Manu, Lī varēja arī turpināt klasiskos cīņas mākslas paņēmienus. Lī bija attaisnojis savu reputāciju uzvarot Wong Jack Manu, taču viņš saprata, ka tradicionālajā cīņas mākslā ir vairāki trūkumi. Lī nodevās daudzu dažādu cīņas mākslu pētīšanā un apņēmās izveidot visefektīvāko cīņas stilu. Lī bija izskatījis kopumā tūkstošiem grāmatu par cīņas mākslu, psiholoģiju un filozofiju. Viņam savā bibliotēkā kopumā bija ap 2 500 grāmatu. Lielu daļu grāmatu virsrakstu sastādīja boksa un paukošanās virsraksti. Viņš apvienoja rietumu un austrumu cīņas paņēmienus, lai maksimāli efektīvi spētu izmantot savas kājas, rokas, ķermeņa svaru, taktikas un fizikas likumus, lai kautos. Un psiholoģiskie principi, deva papildus efektivitāti fiziskajai darbībai.

No rietumu cīņas mākslām visvairāk akcentēja paukošanos un boksu. Jeet Kun Do stāja, kāju kustība (pārvietošanās) un stratēģiskie aspekti aizgūti no paukošanās. Paukošanās principā arī iekļaujas uzbrukuma apturēšana, kas arī attiecās uz nosaukumu „Way of the Intercepting Fist”.

Priekš ķermeņa mehānikas un maksimāli ģenerētu spēku Lī vērsās pie boksa

Pamatā savā cīņas mākslā viņš uzsvēra, neizdarīt pirmajam kustību, bet pirmajam iesist. Kad pretinieks uzsācis kustību uzbrukumam, tev vajag ātri izdarīt pretuzbrukumu, jo pretiniekam esot kustībā nav spējas izvairīties no sitiena, kamēr tu izvērtējot situāciju izvairies, dod pretī strauju, negaidītu pretuzbrukumu. Pagriezt pretinieka uzbrūkošo spēku pret viņu.

Brūss ir sarakstījis 3 grāmatas par cīņas mākslu.

Chinese Gung-Fu: The Philosophical Art of Self Defense (pirmā grāmata pirms Jeet Kune Do) – 1963

Tao of Jeet Kune Do– 1973

Bruce Lee's Fighting Method– 1978

 

Pēc cīņas ar Wongu

Lī intervijā „Black Belt” aprakstija cīniņu nenosaucot Wongu vārdā.

"I'd gotten into a fight in San Francisco with a Kung-Fu cat, and after a brief encounter the son-of-a-bitch started to run. I chased him and, like a fool, kept punching him behind his head and back. Soon my fists began to swell from hitting his hard head. Right then I realized Wing Chun was not too practical and began to alter my way of fighting."

Brūsa sieva Linda Lee savā grāmatā „Bruce Lee: The Man Only I Knew.” rakstija…

"The two came out, bowed formally and then began to fight. Wong adopted a classic stance whereas Bruce, who at the time was still using his Wing Chun style, produced a series of straight punches. "Within a minute, Wong's men were trying to stop the fight as Bruce began to warm to his task. James Lee warned them to let the fight continue. A minute later, with Bruce continuing the attack in earnest, Wong began to backpedal as fast as he could. For an instant, indeed, the scrap threatened to degenerate into a farce as Wong actually turned and ran. But Bruce pounced on him like a springing leopard and brought him to the floor where he began pounding him into a state of demoralization. "Is that enough?" shouted Bruce, "That's enough!" pleaded his adversary. Bruce demanded a second reply to his question to make sure that he understood this was the end of the fight."

 

1. video interesanti stāsta par viņa Jeet Kune Do ar paraugdemonstrējumiem.

2. video parJeet Kune Do - Lī studentu Jerry Poteet

 

 

Manu rakstu pārējās daļas par Bruce Lee:

#1 Bruce Lee - fiziskie sasniegumi! un īss ieskats par viņu http://www.spoki.lv/slavenibas/1-Bruce-Lee-stasts-1940-1973/129877

#2 Bruce Lee - Dodas uz ASV http://www.spoki.lv/slavenibas/2-Bruce-Lee-Ierodas-ASV/129916

#3 Bruce Lee - Jun Fan Gung Fu skolas izveidošana http://www.spoki.lv/slavenibas/3-Bruce-Li-Jun-Fan-Gung-Fu-skola/130004

#4  Bruce Lee - Jeet Kune Do (Lī izveidotais cīņas stils) http://www.spoki.lv/slavenibas/4-Bruce-Lee-Jeet-Kune-Do/130018

#5 Bruce Lee - Long Beach paraugdemonstreejumi http://www.spoki.lv/slavenibas/5-Bruce-Lee-Long-Beach/130377

#6 Bruce Lee - kautini http://www.spoki.lv/slavenibas/6-Bruce-Lee-kautini/133066

#7 Bruce Lee - fiziskie treniņi http://www.spoki.lv/slavenibas/7-Bruce-Lee-fiziskie-trenini/133070

#8 Bruce Lee - Diēta http://www.spoki.lv/slavenibas/8-Bruce-Lee-dieta/133703

#9 Bruce Lee - kino karjera http://www.spoki.lv/slavenibas/9-Bruce-Lee-Kino-karjera/134738

#10 Bruce Lee - Filozofija http://www.spoki.lv/slavenibas/10-Bruce-Lee-philosophy/135728

#11 Bruce Lee - Nāve http://www.spoki.lv/slavenibas/11-Bruce-Lee-nave/139817

#12 Bruce Lee - izmainija pasauli, viņa mantojums http://www.spoki.lv/slavenibas/12-Bruce-Lee-Mainija-pasauli/144202





54 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

gud gud :)

0 0 atbildēt

Vai tad vins nepieversas JKD, kad vinam radas nesaskanas ar Si-Fu Yip Man, par to ka macija Wing Chun kad pagadas? emotion

P.S. beidzot sakarigs kaut kas pedeja pusgada laika emotion

0 0 atbildēt