local-stats-pixel fb-conv-api

#12 Bruce Lee - Mainīja pasauli7

92 2

Mans 12. raksts par Lī - Brūsa Lī izmainija pasauli, viņa mantojums mums.

Zinu iskatās pārāk daudz ko lasīt, bet šī informācija nenāks par sliktu ir interesantaemotion

Daudzviet īpaši Āzijā un ASV Brūss Lī ir viena no pazīstamākajām personām un sniedzis milzu iedvesmu ietekmi daudziem cilvēkiem. Latvijā cilvēki maz ko zina par viņu, jo viņa mantojumu neesam sasnieguši. Lī ir atzīts par visu laiku labāko cīņas meistaru. Un ieskaitīts gadsimta 100 ievērojamāko cilvēku sarakstā.

Brūss Lī no sīka, tieva ķīnieša, kurš devās no Hong Kongas uz ASV, kļuva par miljonu cilvēku elku un varoni.

Rietumnieku aziātu stereotips – sīki, vārgi, dumji ļautiņi, ar šķībām acīm, kas rietumos uzskatāmi par mironitātēm, emigrantiem, padibenēm. Par Aziātiem ņirgājās un viņus ļoti diskriminēja. Viens pats Lī, tikai 1 cilvēks, izmainīja un lauza šo stereotipu. Viņš parādīja, ka arī aziāti ir tādi paši cilvēki kā baltie. Viņš uzsvēra rasu vienlīdzību, ka aziāti, melnādainie un latīņamerikāņi nav ne ar ko sliktāki par baltajiem, kā arī dažādu kultūru vienotību. Lī kā ķīnietis parādīja nevien to, ka viņš ir spēcīgs un ļoti labi fiziski attīstīts, bet arī to, ka viņš ir arī intelektuāls filozofs. Viņš sniedza šķietami pārcilvēciskus paraugdemonstrējumus un spēja izturēt neiedomājamas slodzes. Visvairāk tieši pēc filmas „Enter the Dragon” ASV iedzīvotāji mainīja savas domas par aziātu izcelsmes pārstāvjiem.

Lī filozofija bija lielākais atbalsts viņa sasniegumiem. Izzināt sevi, nekad nepadoties un atrast risinājumus visām grūtībām. Esi kā ūdens. Cilvēka lielākais spēks ir viņa gribasspēks. Un daudzi dažādu jomu pārstāvji ir iedvesmojušies no viņa filozofijas. Gan aktieri, režisori, mūziķi, cīņas meistari, sportisti un daudzi citi.

Filmas „Rush hour”, jeb „Sastrēgumstunda” režisors arī ir ietekmējies no Lī.

Francijā radušos Le parkour, jeb free running piekritēji arī ir iespaidojušies no Lī filozofijas, būt kā ūdenim.

Kobe Bryant arī iespējams guvis savus panākumus pateicoties Lī filozofijai un arī nodarbojas ar „Jeet Kune Do”

Džekijs Čans uzsāka savu karjeru filmējoties Lī filmās, kā stun aktieris, redzams ainās kur Lī cīnās ar vairākiem pretiniekiem, vins no tiem ir Džekijs.

Ļoti daudzi pazīstamu cilvēku ir iespaidojušies no Lī.

Pat Marvel komiksu varoņu tēli ir izveidoti iespaidojoties no Lī tika veidoti neuzvarami varoņi, ņemot Lī īpašības. Bez tā arī, protams, video spēles, dažādas cīņas arcādes spēles (Mortal Kombat). Un katrā būs kāts spilgts Lī tēls.

Lī ir kultūras ikona. Pateicoties viņam austrumu cīņas māksla ir guvusi tik lielu ietekmi mūsdienās. Mēs to redzam visur, filmās, klipos, jokos, multenēs, ikdienā… Lī uzņemtā Holivudas filma ”Enter the Dragon” , kur pirmo reizi rietumniekiem austrumnieks tika pasniegts kā varonis. Deva milzu ietekmi uz skatītajiem. Filma tika izlaista 1973. gadā 6 dienas pēc Lī nāves. Šī filma ir viena no visveiksmīgākajiem projektiem filmu studiju vēsturē. Filmas izmaksas nesasniedza pat miljonu, bet tā ir guvusi peļņu virs 200 miljoniem.

Pēc filmas iznākšanas visur uz ielu stūriem sāka atvērties cīņas mākslas skolas. Ne tikai vīrieši, bet arī sievietes, māmiņas un bērni jau tikai 5 gadus veci vēlējās apgūt cīņas mākslu. Jo bija redzējuši „Enter the Dragon” un vēlējās līdzināties Lī. Kung Fu plaši sāka pielietot vairākos mēdijos. Tolaik disko zālēs saka dejot, ar Kung Fu elementiem un arī iznākusī dziesma „Kung Fu fighting” ir sacerēta iespaidojoties no Lī.

Lī filmas bija kaut kas iepriekš vēl nekad neredzēts un piedzīvots, tās bija revolucionāras filmas.

Lī izveidota cīņas mākslas tehnika „Jeet Kune Do”, jeb „The way of the Intercepting Fist”, ir Lī devums cīņas mākslai, viņš meklēja jaunu efektīvāku pieeju cīņas tehnikām, laužot iepriekšējās tradīcijas. Jeet Kune Do bija efektīva pēkšņā, haotiskā ielu kautiņā. Bijušie Lī mācekļi vēl aizvien turpina mācīt Jeet kune Do ikvienam interesentam izplatījuši to jau daudzviet pasaulē. Takā Lī nomira vēl jauns viņa mācība nebija pilnīgi pabeigta, bet daudzviet pasaulē citi to dažādi attīsta, par pamatu izmantojot Lī „Jeet Kune Do”. Viņa mācība ir arī atstājusi ietekmi uz Šaulin mūkiem.

Lī ir trenējis arī vairākus pasaules karatē čempionus, to starpā Čaku Norrisu, Joe Lewis un Mike Stone. Visi 3, kamēr trenējās pie Lī, izcīnīja visus meistarsacīkšu titulus ASV.

Lī ir arī sarakstījis 3 grāmatas

Ķīniesu Gung-Fu: Pašaizsardzības mākslas filozofija” – 1963

Tao of Jeet Kune Do” – 1973

Brusa Lī cīņas metode” – 1978

Lī ir bijis pionieris un paraugs daudzās jomās. Sportisti, atlēti un bodybuilderi apbrīno Brūsa fizisko ķermeni. Tas bija fenomenāls, viņa prese bija apbrīnojama. Bodybuilderus pazīstam milzīgus ar neproporcionālu ķermeni. Lī bija iespaidīgs viņa muskuļu spēka dēļ, tik sīksti, spēcīgi muskuļi kā Brūsam nav novēroti. Bez tā viņš bija ļoti ātrs un fleksibls. Iedvesma visiem.

Bokseri ir iespaidoti no viņa slavenā „one inch punch” un vairāki ir centušies apgūt to.

Mūsdienās sportisti izmanto dažādas elektrisko masāžu procedūras, lai atjauninātu muskuļus pēc treniņiem, Lī to toreiz jau veica mājās, pats uz savām veidotajām ierīcēm. Lī arī pasūtīja izveidot speciālus trnežierus, kurus mūsdienās jau redzam modernās sporta zālēs.

Nunčaki arī iespējams daudziem būtu vēl aizvien nepazīstami, ja Lī tos nepielietotu savās filmas, tajā laikā reti kurš izmantoja nunčakus pat Ķīnā, jo retais tos spēja tā pielietot kā Lī.

Pateicoties Lī otrajai filmai „Fist of Fury” viņš pacēla ķīniešu patriotismu un identitāti. Dzīve Ķīnā bija nomācoša. Ķīnieši gadiem piedzīvoja simtiem cilvēku miršanu, nabadzību un cilvēki bēga prom no Ķīnas. Bet Lī atgrieza viņiem lepnumu būt ķīnietim.

Mūsdienās Lī tēls veiksmīgi tiek izmantots reklāmās.

Uzņēmis tikai 4 filmas, Lī ietekme ir redzama vēl aizvien.

Savā ziņā Brūss bija tilts, kas savienoja austrumus un rietumus, ļaujot vienam otru labāk iepazīt.

Nebūtu Brūsa diez cik gadiem būtu jāpaiet, lai mēs pazītu austrumu mākslu tā kā šodien.

Brūss Lī nomira pirms 37 gadiem 32 gadu vecumā.

 

Dok. filmā „How Bruce Lee changed the world” interesanti izstāstīts kāda un cik nozīmīga ir bijusi Lī ietekme dažādās sfērās. http://v.youku.com/v_show/id_XMTAyNTExNDA4.html

 

Bruce Lee – the father of mixmartial arts.

 

Par Brūsu var rakstīt daudz, droši vien daudz ko esmu piemirsis, iespējams vēlāk vēl ko papildināšu, bet droši vien šis ir mans pēdējais raksts par viņu.

 

Manu rakstu pārējās daļas par Bruce Lee:

#1 Bruce Lee - fiziskie sasniegumi! un īss ieskats par viņu http://www.spoki.lv/slavenibas/1-Bruce-Lee-stasts-1940-1973/129877

#2 Bruce Lee - Dodas uz ASV http://www.spoki.lv/slavenibas/2-Bruce-Lee-Ierodas-ASV/129916

#3 Bruce Lee - Jun Fan Gung Fu skolas izveidošana http://www.spoki.lv/slavenibas/3-Bruce-Li-Jun-Fan-Gung-Fu-skola/130004

#4  Bruce Lee - Jeet Kune Do (Lī izveidotais cīņas stils) http://www.spoki.lv/slavenibas/4-Bruce-Lee-Jeet-Kune-Do/130018

#5 Bruce Lee - Long Beach paraugdemonstreejumi http://www.spoki.lv/slavenibas/5-Bruce-Lee-Long-Beach/130377

#6 Bruce Lee - kautini http://www.spoki.lv/slavenibas/6-Bruce-Lee-kautini/133066

#7 Bruce Lee - fiziskie treniņi http://www.spoki.lv/slavenibas/7-Bruce-Lee-fiziskie-trenini/133070

#8 Bruce Lee - Diēta http://www.spoki.lv/slavenibas/8-Bruce-Lee-dieta/133703

#9 Bruce Lee - kino karjera http://www.spoki.lv/slavenibas/9-Bruce-Lee-Kino-karjera/134738

#10 Bruce Lee - Filozofija http://www.spoki.lv/slavenibas/10-Bruce-Lee-philosophy/135728

#11 Bruce Lee - Nāve http://www.spoki.lv/slavenibas/11-Bruce-Lee-nave/139817

#12 Bruce Lee - izmainija pasauli, viņa mantojums http://www.spoki.lv/slavenibas/12-Bruce-Lee-Mainija-pasauli/144202





92 2 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

ar one inch punch sitienu cilvekam var iekshas izaardiit

4 1 atbildēt

+

2 0 atbildēt

Labs raksts +

1 0 atbildēt

Kads var pateikt kā sauc 1.majā video to sākuma dziesmu?

0 0 atbildēt