local-stats-pixel fb-conv-api

Ja pagarina mācību gadu, brīvlaiks jāizdala pa visu gadu125

784 37

Ja tiek īstenots izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa priekšlikums par mācību gada pagarināšanu, brīvlaiku vajadzētu vienmērīgi izdalīt pa visu mācību gadu.

Šādu viedokli ziņu aģentūrai LETA pauda biedrības Vecāki par izglītībuvaldes locekle Silvija Titova. "Ja tiek piesaukta Eiropas valstu pieredze par mācību gada ilgumu, tad ir jāņem vērā, ka šajās valstīs brīvdienas skolēniem ir biežāk mācību gada laikā. Tādā gadījumā arī Latvijā vajadzētu rīkoties līdzīgi - skolēni mācās pusotru mēnesi, un tad ir viena nedēļa brīva, jo mācību slodze skolēniem ir ļoti liela," sacīja S. Titova.

Viņa uzskata, ka pirms lēmuma par mācību gada pagarināšanu vajadzētu izvērtēt mācību programmas, kuras ir pārslogotas, bez sistēmas, kā dēļ skolēniem ir vājas zināšanas. Vecāku pārstāve kritizēja mācību grāmatas, kas drīzāk atgādina faktu apkopojumu, nevis reāli palīdz skolēniem apgūt mācību vielu. Kā piemēru viņa minēja vēstures grāmatu, kur vienā nodaļā ir par Divupes, Vācijas grāfistes un padomju laika cilvēkiem. Titova uzskata, ka šāda mācību grāmatas struktūra nesniedz skolēniem priekšstatu par pasaules attīstības posmiem. Arī literārie darbi netiek analizēti, kā rezultātā skolēni nespēj apgūt vērtības, neattīsta spriestspēju, teica divu skolēnu mamma.

S. Titova uzskata, ka par bērniem izglītības sistēmā netiek domāts, katrs ministrs cenšas īstenot savas personīgās ambīcijas, par kurām neviens no viņiem neuzņemas atbildību.

Viņai ir arī kritisks viedoklis par ministra ieceri iecelt skolu direktorus uz noteiktu termiņu. "Skolu reitingi liecina, ka augstākus sasniegumus izdodas sasniegt tām skolām, kur ir tradīcijas un šo skolu direktori strādā vairāk nekā desmit gadus. Kas notiks, ja direktori mainīsies pa četriem pieciem gadiem, turklāt viņi nenāks no konkrētās skolas vides? Skolās būs haoss, un maz ticams, ka skolēnu sasniegumi uzlabosies," prognozēja S. Titova.

Vecāku pārstāve aicina ministru likt mierā bērnus, lai viņi bez satraukuma var mācīties un skolotāji strādāt.

784 37 125 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 125

0/2000

Muļķības. Brīvā laika vairāk nebūs. Jo mājas darbi būs plašāki- mums taču ir daudz laika. Un es, piemēram, savas 10 h varu ļoti labi nosēdēt un visās spēju koncentrēties( ja vajag) :D Drīzāk tad, kad stundu ir maz, visu laiku jādomā, ka tulīt jau varēs doties prom. 

0 0 atbildēt

Reāli padomājot vasarā, ja augusta mēnesī jāiet uz skolu kā mēs tur cepsimies? Man jau maijā grūti tajā karstumā pamācīties! Laikam jaunas stundas tad ieviesīs, kā piemēram tuvējās ūdenstilpnes izpēte nirstot ;D

0 0 atbildēt

es par :D 

man vairs nav jājiet :D

0 1 atbildēt

emotion labi, ka es vairs neesmu skolā bet nu ceru, ka neko nepagarinās un jūs varēsiet vasarās priecāties, mazuļi emotion

0 1 atbildēt

Man patīk ideja par mācību gada pagarināšanu. Varbūt pamatskolai to nevajadzētu, lai bērni izbauda bērnību, bet neredzu iemeslus, kāpēc vidusskolniekiem vajag brīvus trīs mēnešus vasarā un vēl vienu brīvu mēnesi mācību gada laikā. Vidusskolā tomēr ir jau paaugušies un jāsāk domāt un uzvesties kā pieaugušiem, nerunāju par dzeršanu.  Un nevajadzētu pāriet uz vienpadsmit klašu izglītību, bet atstāt divpadsmit. Mācās jau sevis dēļ, lai dabūtu labāk atalgotu darbu. Un papildus stundas tikai palīdzēs turpmākā dzīvē, kad nāksies sacensties ar ķīniešiem darba tirgū, kuri mācījušies trīspadsmit gadus no vietas ar vienu brīvu mēnesi gadā. Protams, cietīs sociālā dzīve, bet visu gribēt nevar. Mazajiem var nepatikt manis sacītais, bet man vienalga.   

2 3 atbildēt

Ideja ir pareiza. Un tā vajag. Padomājiet, tagad katru dienu skolā jāsēž līdz vēlai pēcpusdienai. Ko cilvēks var iemācīties tādā slodzē? NEKO. Ok, es saprotu, ka vasarā mācīties nevēlas neviens, bet, ja domā racionāli, tad ideja ir laba. Ar nosacījumu, ka tiks kaut kā arī pati mācību vieta pielāgota. Ja es mācītos pamatskolā, tad laikam pukotos un spirinātos kā mazs bērns : ''Neviens man vasaru neatņems!'', bet tagad, kad man visa skolas dzīve ir gandrīz aiz muguras, tad atskatoties redzu vienas vienīgas šausmas no kurām atceros ļoti maz. Mūždien bijis tikai bezspēks un stress. Kaut kur lasīju, ka ieteica - vasaras laikā vairā gaisotni pielīdzināt nometnei, ar aktivitātēm. Tas nemaz nebūtu peļami.

 

Un vēl kas - mazie atmorzaki mācīsies, nevis vārtīsies nodzērušies parkos utt., baudot saulīti. Visatļautība ir pārāk liela. Tikai un vienīgi esmu PAR!

2 6 atbildēt

labak lai paliek ka ir

0 13 atbildēt
« 1  2  3  4  5 »