local-stats-pixel fb-conv-api

Ja pagarina mācību gadu, brīvlaiks jāizdala pa visu gadu125

784 37

Ja tiek īstenots izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa priekšlikums par mācību gada pagarināšanu, brīvlaiku vajadzētu vienmērīgi izdalīt pa visu mācību gadu.

Šādu viedokli ziņu aģentūrai LETA pauda biedrības Vecāki par izglītībuvaldes locekle Silvija Titova. "Ja tiek piesaukta Eiropas valstu pieredze par mācību gada ilgumu, tad ir jāņem vērā, ka šajās valstīs brīvdienas skolēniem ir biežāk mācību gada laikā. Tādā gadījumā arī Latvijā vajadzētu rīkoties līdzīgi - skolēni mācās pusotru mēnesi, un tad ir viena nedēļa brīva, jo mācību slodze skolēniem ir ļoti liela," sacīja S. Titova.

Viņa uzskata, ka pirms lēmuma par mācību gada pagarināšanu vajadzētu izvērtēt mācību programmas, kuras ir pārslogotas, bez sistēmas, kā dēļ skolēniem ir vājas zināšanas. Vecāku pārstāve kritizēja mācību grāmatas, kas drīzāk atgādina faktu apkopojumu, nevis reāli palīdz skolēniem apgūt mācību vielu. Kā piemēru viņa minēja vēstures grāmatu, kur vienā nodaļā ir par Divupes, Vācijas grāfistes un padomju laika cilvēkiem. Titova uzskata, ka šāda mācību grāmatas struktūra nesniedz skolēniem priekšstatu par pasaules attīstības posmiem. Arī literārie darbi netiek analizēti, kā rezultātā skolēni nespēj apgūt vērtības, neattīsta spriestspēju, teica divu skolēnu mamma.

S. Titova uzskata, ka par bērniem izglītības sistēmā netiek domāts, katrs ministrs cenšas īstenot savas personīgās ambīcijas, par kurām neviens no viņiem neuzņemas atbildību.

Viņai ir arī kritisks viedoklis par ministra ieceri iecelt skolu direktorus uz noteiktu termiņu. "Skolu reitingi liecina, ka augstākus sasniegumus izdodas sasniegt tām skolām, kur ir tradīcijas un šo skolu direktori strādā vairāk nekā desmit gadus. Kas notiks, ja direktori mainīsies pa četriem pieciem gadiem, turklāt viņi nenāks no konkrētās skolas vides? Skolās būs haoss, un maz ticams, ka skolēnu sasniegumi uzlabosies," prognozēja S. Titova.

Vecāku pārstāve aicina ministru likt mierā bērnus, lai viņi bez satraukuma var mācīties un skolotāji strādāt.

784 37 125 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 125

0/2000

Jus izlasat visu, pirms komentaros kautko dir6at, ''Viņa uzskata, ka pirms lēmuma par mācību gada pagarināšanu vajadzētu izvērtēt mācību programmas, kuras ir pārslogotas, bez sistēmas, kā dēļ skolēniem ir vājas zināšanas'' - so true,  es vinai pilnigi piekritu, iznemot to,  ka vajadzetu 2 menesus vasaras sadalit pa visu gadu... jo brivdienas vaig, tiesi tad, kad spid saule...

3 1 atbildēt

man tāpat tikai 2 mēneši vasarā būs brīvi emotion

2 1 atbildēt

Cik labi, ka man pofig.. :D jau 4us gadus jūnijā līdz jāņiem jāiet uz lekcijām.. tākā diži tas nerausta.. 

1 0 atbildēt

nu vispār-vismaz lai skolēnus liek mierā!

man nepietiek ar tiem 3 mēnešiem-kur nu vēl ar vienu?!

tādējādi viņi neuzlabos neko-tikai sagandēs! vēl izraisīs skolēnu protestu akcijas!

1 0 atbildēt

Nu cik var čīkstēt...

1 0 atbildēt

Tas nav normāli. Tapat jau aprīlī nav iespējams pastrādāt, kur nu ēl ilgāk. Tāpat saīsinot dienu tā diena tiešām ir izp**ta, jo nevar tāpat vairs neko izdarīt.

4 3 atbildēt

 "teica divu skolēnu mamma" classic. Kāpēc nevar noorganizēt kkādu normālu izpēti šitajā jautājumā, ja mūsu valdība nedod naudiņu, tad moš no ES fondiem var kko sagrabināt skolēnu labā. Sen jau ir dažādi mācību paņēmieni, lai skolēniem labāk palīdzētu apgūt vielu, tas, ka vairums pedagogu šīs sistēmas neizmanto vai nu stūrgalvības vai neinformētības dēļ... pieņemu, ka pēc 10 gadiem situācija būs uzlabojusies, bet pagaidām man žēl tos skolniekus.

1 0 atbildēt

Citās valstīs jau sen ir pagarināts. Anglijā piemēram skola beidzas Jūlija vidū un brīvlaiks ir pus otrs mēnesis...

2 1 atbildēt

man tieši sanāk pabeigt vidusskolu bez jebkādām pārmaiņām, great

1 0 atbildēt

No vienas puses baigi labi, ja pagarinātu mācību gadu un samazina stundu skaitu, jo astotajā stundā vairs nedomājas tā, kā pirmajās, un ja tā stunda ir Algebra/Fizika, tad vispār kaput. No otras puses slikti, jo 1mēnesis mazāk vasaras ir daudz... neviens negrib iet uz skolu vasarā, jo ārā ir karsti(skolas iekštelpās arī), gribas iet tusēt kopā ar draugiem un izbaudīt dzīvi, kā arī būtu zemāks lietderības koeficients, jo bērni sāktu VEL mazāk pildīt mājasdarbus.

1 0 atbildēt

Vienalga negribas, lai pagarina mācību gadu! :(

1 0 atbildēt

viena no stulbākajām idejām, ko esmu dzirdējis pēc krievu valodas ielikšanu kā otrā valsts valodu. kāpēc nevar ļaut izbaudīt 3 labākos gada mēnešus, bet tā vietā brīvās dienas sadalīt pa pārējiem mēnešiem. šajā lietā kaut kas ir jādara, lai to nepieļautu. manuprāt, ministriem, pirms tādus likumus pieņem, vajadzētu uzzināt, ko paši skolnieki par to domā (ja vispār tas viņiem interesē). 

1 0 atbildēt

mācamies bērni, mācamies.

1 1 atbildēt

Vnk besi :D Vinji grib pagarinat macibu gadu lai vaidzetu pardrukat gramatas lai butu garakas un vairak butu jamaksa visiem tas ir izdevigi kuriem vaig naudu :D 

varu deret pec si pat berni sitis kadam logus ara :D 

0 0 atbildēt

vakar vēl skatījos ziņas par šito nejēdzību.Teica ka stundu būs mazāk un mājas darbu (vai arī vispār nebūs) ja pareizi atceros, es pilnīgi un noteikti šaubos ka manā skolā man neuzdotu mājasdarbus it īpaši matemātika.

nu bet ja būtu tā ka (skolēni mācās pusotru mēnesi, un tad ir viena nedēļa brīva) tad es vēl varbūt piekristu.

1 1 atbildēt

Man poh es vidusskolā :D

0 0 atbildēt

Nē nu ja pēc divarpus mēnešien ir viena nedēļa brīva, tas jau ir labi. nav visu laiku saspringta mācīšanās bez apstājs.

nezinu man 

šī ideja nešķiet nemaz tik slikta. :D

0 0 atbildēt

un kuram gan interesē skolēnu viedoklis!

 

Droši viens foršajam Ķīļa kungam pašam bērnu nav, tāpēc citiem bojā dzīvi!emotion

0 0 atbildēt

Cirks gatavais

0 0 atbildēt

Kas pa stūlbumu,ko viņam darīt nav ko ??? Nu lai tak bērnus liek mierā. Kautkāds maniaks kas uzbudinās  no citu neapmiernājuma... emotion Domā saīsināt mūsu tā jau īso vasaru?

0 0 atbildēt
« 1  2  3  4  5 »