local-stats-pixel fb-conv-api

Ja pagarina mācību gadu, brīvlaiks jāizdala pa visu gadu125

784 37

Ja tiek īstenots izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa priekšlikums par mācību gada pagarināšanu, brīvlaiku vajadzētu vienmērīgi izdalīt pa visu mācību gadu.

Šādu viedokli ziņu aģentūrai LETA pauda biedrības Vecāki par izglītībuvaldes locekle Silvija Titova. "Ja tiek piesaukta Eiropas valstu pieredze par mācību gada ilgumu, tad ir jāņem vērā, ka šajās valstīs brīvdienas skolēniem ir biežāk mācību gada laikā. Tādā gadījumā arī Latvijā vajadzētu rīkoties līdzīgi - skolēni mācās pusotru mēnesi, un tad ir viena nedēļa brīva, jo mācību slodze skolēniem ir ļoti liela," sacīja S. Titova.

Viņa uzskata, ka pirms lēmuma par mācību gada pagarināšanu vajadzētu izvērtēt mācību programmas, kuras ir pārslogotas, bez sistēmas, kā dēļ skolēniem ir vājas zināšanas. Vecāku pārstāve kritizēja mācību grāmatas, kas drīzāk atgādina faktu apkopojumu, nevis reāli palīdz skolēniem apgūt mācību vielu. Kā piemēru viņa minēja vēstures grāmatu, kur vienā nodaļā ir par Divupes, Vācijas grāfistes un padomju laika cilvēkiem. Titova uzskata, ka šāda mācību grāmatas struktūra nesniedz skolēniem priekšstatu par pasaules attīstības posmiem. Arī literārie darbi netiek analizēti, kā rezultātā skolēni nespēj apgūt vērtības, neattīsta spriestspēju, teica divu skolēnu mamma.

S. Titova uzskata, ka par bērniem izglītības sistēmā netiek domāts, katrs ministrs cenšas īstenot savas personīgās ambīcijas, par kurām neviens no viņiem neuzņemas atbildību.

Viņai ir arī kritisks viedoklis par ministra ieceri iecelt skolu direktorus uz noteiktu termiņu. "Skolu reitingi liecina, ka augstākus sasniegumus izdodas sasniegt tām skolām, kur ir tradīcijas un šo skolu direktori strādā vairāk nekā desmit gadus. Kas notiks, ja direktori mainīsies pa četriem pieciem gadiem, turklāt viņi nenāks no konkrētās skolas vides? Skolās būs haoss, un maz ticams, ka skolēnu sasniegumi uzlabosies," prognozēja S. Titova.

Vecāku pārstāve aicina ministru likt mierā bērnus, lai viņi bez satraukuma var mācīties un skolotāji strādāt.

784 37 125 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 125

0/2000

Vienkārši Roberta Ķīļa dēlam daudz nesemkmīgo! :D

5 1 atbildēt

Vot i izdomājuši ko špikot no citām valstīm... A to, ka tajās valstīs vecāki ir bagātāki lielākajai daļai un reāli skolēniem pašiem nemaz nav vajadzības strādās un naudu pelnīt kā Latvijā - to kāds ir iedomājies???

4 0 atbildēt

Es vienkārši neiešu uz skolu. Es neesmu nekāds atpalicis eiropietis, es mierīgi tieku līdzi un koknkurēju ar citiem pasaules iedzīvotājiem, mācoties no šādas pašas sistēmas. Idiotisms, vienmēr viss jāņem obligāti no Eiropas..

4 0 atbildēt

citās eiropas valstīs nav Jāņu tos moš mums vēl atņems....

4 0 atbildēt

Ķīli Ķīlim pakaļā, par šito!

5 1 atbildēt

Ministri nāk un iet, bet stulbums paliek.

4 0 atbildēt

Kamēr viņi tur savā starpā dirsīsies es jau sen skolu pabeidzis būšu :D

3 0 atbildēt

ja jau mēs tā gribam darīt,jo redz eiropā tā ir tad lūdzu visu kā eiropā-algas,pabalstus,utt.

3 0 atbildēt

Moš nošauj to Robertu ķīli?

3 0 atbildēt

Viņi grib ieriebt skolēniem, ja jau paši nevarēja izturēt skolu, tad lai arī skolēni cieš šo trakumu 

3 0 atbildēt

Labi, ka esmu jau skolu pabeidzis, ja nu kas :P

3 0 atbildēt

ja kkas šāds būtu tad jūnijā būtu ļooti daudz bastotāju.

4 1 atbildēt

Es vnk vasarā neiešu!

3 0 atbildēt

A man vienalga, jo man tā pat līdz gandrīz jūnija beigām jāmācas tehikumā! emotion

3 0 atbildēt

Labāk būtu sakārtojuši izglītības sistēmu, nevis tagad domājuši, kā aizpildīt skolēnu brīvo laiku...

3 0 atbildēt

cik labi ka es skolas gadus esmu izcietis, un nav jauztraucas vairs par brivlaikiem :D

3 1 atbildēt

un kā anglijā?līdz jūnijam...bet nav mājasdarbu...ja latvijā būs md tad  lai iet n**ui :)

2 0 atbildēt

man pofig, man tāpat mācibu gads beigsies maijā un saksies septembrii.

2 0 atbildēt

Jus izlasat visu, pirms komentaros kautko dir6at, ''Viņa uzskata, ka pirms lēmuma par mācību gada pagarināšanu vajadzētu izvērtēt mācību programmas, kuras ir pārslogotas, bez sistēmas, kā dēļ skolēniem ir vājas zināšanas'' - so true,  es vinai pilnigi piekritu, iznemot to,  ka vajadzetu 2 menesus vasaras sadalit pa visu gadu... jo brivdienas vaig, tiesi tad, kad spid saule...

3 1 atbildēt

Nu WTF??

Skolēniem tagad jau vnk nav dzīve, skaties uz visiem žēl paliek, skolā 9 stundas dienā pavada un vienīgā doma ir gulēt.

Agrāk bija mazāk stundas, bija iespēja visu tiešām izprast, nevis 9tajā stundā klausīties matemātikas jauno vieju pusaizmigušam un kartigi nepaēdušam.

Tiešām tam idiņam pautus noraut...

2 0 atbildēt
« 1  2  3  4  5 »