local-stats-pixel fb-conv-api

Pompeii, jeb Pompeja5

Pompeja ir unikāja, jo saglabājusies pilnīgi neskarta, kopš Vezuva izvirduma. To nav izpostījuši kari, kā arī to nav atjaunojuši, tā ir palikusi tieši tāda, kāda tā bija pirms Vezuva izvirduma, tiesa, vulkāns daudz ko ir dzēsis un aiznesis nebūtībā un ēkas ir drupas, bet sienu apgleznojumi, sadzīves priekšmeti un telpu plānojums ir saglabājušies neskarti.

Pompeja tika apdzīvota jau aptuveni pirms 8000 gadiem. Pilsēta tika celta 40 m virs jūras līmeņa pie Sarno upes deltas.Tā bija Grieķijas polisa līdz 310. gadā pirms Kristus to iekaroja Romieši. Pompejā dzīvoja aptuveni 20’000 iedzīvotāji, tai skaitā arī vergi. Pompejas pārvaldīja divi „mēri”, jeb „gubernatori” (itāļu valodā „duumviri” un angliski „gouvernors”), kurus ievēlēja uz 5 gadiem.

Pirmo smago triecienu Pompeja pārdzīvoja 62. gadā pēc Kristus, kad to satricināja spēcīga zemestrīce, kas iznīcināja gandrīz visu pilsētu un prasīja daudzu cilvēku dzīvības. Izdzīvojušie pompejieši pilsētu atjaunoja un grasījās atjaunot tempļus, kad uzbruka nākamā nelaime, kas atnesa Pompejai galu.

79. gada 24. augustā , neilgi pēc pusnakts izvirda Vezuvs, kas daudzus gadsimtus tika uzskatīts par izdzisušu un tā nogāzes bija pārvērstas brīnišķīgos un milzīgos vīna dārzos. Liesmas esot sniegušās augstu debesīs, bet Pompeju pārklāja milzīgs, melns vulkānisko pelnu mākonis. Sajaucoties ar lietus mākoņiem pelni nolaidās pār pilsētu. Neizdzīvoja pilnīgi neviens Pompejas iedzīvotājs, kas tobrīd atradās Pompejā – vulkāniskie pelni un gāzes piepildīja cilvēku plaušas un tie, vai nu noindējās, vai mira mokošā nāvē, kad pelni sacietēja.

Pompejas un citas netālu esošās pilsētas – Oplonto, Herculaneum, Sarno, Acerra, Stabiae, Nuceria, Partenope Neopolis tika pārklātas ar aptuveni 6 – 10m biezu pelnu un lavas kārtu.

Pilsēta vispār esot bijusi ļoti krāšņa un skaista, ēku sienu gleznojumi, jeb freskas esot bijušas ļoti reālistiskas (dažas arī ļoti perversas un erotiskas). Žēl ka tāds skaistums aizgājis zem zemes. Paldies dievam 1860. Gadā Pompeja tika atklāta un sākās aktīvi atrakšanas darbi. Šodien iespējams jau staigāt pa senās pilsētas ielām un aplūkot drupas, kas palikušas pēc postošās dabas katastrofas. Te pieminēšu tikai 4 grandiozākās un skaistākās ēkas, kas pompejās bijušas, pārējās varēsiet apskatīt bildēs.

Porta Marina - Seni vārti, caur kuriem varēja ieiet Pompejā. Ieejot pa tiem, labajā pusē ir Venēras templis, bet kreisajā - bagāto Pompejas iedzīvotāju luksusa mājas. Bija divi vārti. Mazie bija domāti cilvēkiem, bet lielie - karaspēkam, jātniekiem un dzīvniekiem, kuri tika ievesti Pompejā.

Temple of Venus - Venēra bija Pompejas patrons. Romieši to dēvēja par "Venus Felix". Templis gāja bojā zemestrīces laikā, bet pompejieši to plānoja atjaunot daudz lielāku, grandiozāku un krāšņāku, kā pateicību tam, ka Venēra pasargājusi pilsētu un zemestrīce to nav izpostījusi pilnībā, bet tikai daļēji. Diemžēl visi plāni un rasējumi topošajam templim tika aprakti Vezuva izvirduma laikā.

Large Theatre - celts aptuveni 3. gs. p. m. ē - tradicionāls teātris, kuru vajadzības gadījumā varēja pārsegt ar baltiem audumiem, kas skatītājus pasargāja no saules vai lietus. Jāpiebilst, ka Pompejā bija 2 teātri - Lielais un Mazais.

Amfiteātris - Tradicionāls amfiteātris (apaļas formas, līdzīgs Kolizejam, tikai daudz mazāks) Šajā amfiteātrī, kad tas tika atrakts no 6m pelnu kārtas, 1972. gadā uzstājās leģendārā roka grupa Pink Floyd izpildot 6 dziesmas un pēc šī koncerta tika izlaista filma - Pink Floyd: Live at Pompei.

P.S. Piedodiet, ka pie visām bildēm nav norāžu, kas tas ir, jo diemžēl ne visas bildes ko atradu gūglepunktselvē sakrita ar tām, kas bija grāmatā. Kuras atpazinu, tās arī nokomentēju - kas tā ir par vietu.

3.

« 1  2  3  4 »
87 3 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

mm, ļoti patīk gan sengrieķu, gan romas impērijas kultūra un tādas bildes iedvesmo ^ ^

1 0 atbildēt

jap. izklaižu pilsēta...

0 0 atbildēt

naisīga vietiņa!

0 0 atbildēt

Ļoti interesanti vbija palasīt. Paldies! :)

0 0 atbildēt