local-stats-pixel fb-conv-api

Lielplatones muiža8

44 0

Stāsts par Lielplatones muižu.

Saimnieki: Baronu Hānu dzimta

Hānu uzvārds pirmo reizi minēts 14. gadsimta sākumā, kad tie ienāca Kurzemē no Vācijas. Hāniem Kurzemē piederēja 14 muižas. Hānu dzimta bija viena no vecākajām un turīgākajām dzimtām Kurzemē. Lielplatone bija viena no Hānu dzimtas vasaras rezidencēm.

Šobrīd (no 1993. gada) muižā darbojas Lielplatones skola (precīzāk Elejas vidusskolas Lielplatones filiāle, kādreizējā Lielplatones pamatskola). Pirms tam (no 1949. gada pils telpās bija iekārtota Lielplatones lopkopības izmēģinājumu stacija, vēl pirms tam mehanizācijas skola)

Kāda skolniece ir sacerējusi pasaku par Lielplatones pili.

"Tas bija tajos laikos, kad mūsu skolā dzīvoja ļauns barons un ar savu kundzi. Viņiem nebija bērnu, bet viņi ļoti tos gribēja. Kādu reizi barons ar savu kundzi aizgāja pie zīlnieces un jautāja, kad viņiem būšot bērni. Zīlniece atbildēja, kamēr viņš būšot ļauns, tikmēr to viņiem nebūšot nekad. Lai viņiem būtu bērni, baronam ar kundzi vajag izdarīt kaut ko labu.

Pārgājuši mājās, viņi ilgi runāja savā starpā, līdz izdomāja. Viņi sakravāja mantas un aizbrauca nezināmā virzienā. Pirms aizbraukšanas barons teica, lai šeit kādreiz būtu daudz bērnu un viņiem šeit būtu labi. Tāpēc tagad šeit ir skola ar daudz bērniem.

Tā ir piepildījies barona novēlējums."

« 1  2  3 »
44 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Kura vietā šis viss atrodās?

1 0 atbildēt

es sai diki labprat izpeldetos

0 0 atbildēt

Faktiski netālu dzīvoju no Lielplatones bet šādu muižu vēl nebiju redzējusi. 

0 0 atbildēt

Ļoti labs raksts, tikai nav īsti novērtēts!

Pati šajā skolā esmu pabeigusi 9 klases un Lielplatonē esmu pavadījusi 16 gadus no sava mūža! :)

0 0 atbildēt

Hehe, es netālu no šīs tagadējās skolas dzīvoju, es kādreiz tur mācijos.

0 0 atbildēt