local-stats-pixel fb-conv-api

Lielākās stratēģiskās kļūdas Otrajā pasaules karā54

220 1

Karus vienmēr uzvar varenākie stratēģi. Tomēr ne vienmēr tiek pieņemti tie prātīgākie lēmumi. Šeit ir aprakstītas 11 pamatīgākās stratēģiskās kļūdas visā Otrajā Pasaules karā un kas būtu, ja būtu....

Reklāma
Reklāma
Reklāma
220 1 54 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 54

0/2000

Interesanti.. ,bet pēc kara jau visi gudri.. :D

27 0 atbildēt

amerikāņi zināja, ka jāpāņi uzbruks perlhārborai, bet neko nedarija..

4 0 atbildēt

Ar Pērlhārboru vēl japāņiem bija pāris kļūdas:

1. Tikaatcelts trešais uzlidojuma vilnis, kā rezultātā netika iznīcīnāti pamatmērķi aviobāzeskuģi, kas bij izgājuši jūrā.

2. Japāņi neuzbruka degvielas tvertnēm, baidoties, ka to dūmu dēļ tik ļoti samazināsies redzamība, ka nevarē pilnvērtīgi veikt uzlidojumu. Bet ja tiktu iznīcināti šie degvielas krājumi, ASV būtu rīcībnespējīga Klusā okeānā vismaz uz 2 gadiem.

5 1 atbildēt

Jā, patiešām interesanti. Vienmēr biju uzskatījis Pērlhārboras operāciju par lielu japāņu uzvaru, jo viņu plāns izpildījās nevainojami, taču nebiju paskatījies uz to no tevis aprakstītā skatpunkta. Lai gan neticu, ka ASV neiesaistītos karā arī bez šī uzbrukuma.

4 1 atbildēt

NormaalsCilveeks - :D tu nu izcelies :D laikam esi lasijis krievu PSRS laika vestures gramatas :D izskatas ka maz ko zini no visas vestures, tikai visparigas zinas :D

bez nekādas civilpilsētu pilnīgas iznīcināšanas ... :D Kur tad latvijas slaktini? Vacija masu izvarosanas un nogalinasanas? Par tam nesi lesijis? Iesaku izlasit :)

2 0 atbildēt

Mosquito starp citu bija no koka

2 0 atbildēt

Par rakstu runājot, lielākā daļa ir diezgan apšaubāmi piemēri. Teiksim zemūdeņu ražošana, jo karā vieniem ieročiem vienmēr tiek radīti pretpasākumi. Ja vāciešiem būtu bijis vairāk zemūdeņu, tad briti būtu efektīvāk raduši risinājumus cīņai ar tām nu utt. Tas pats par Staļinu un neticēšanu vācu uzbrukumam - pārāk daudz dažādas pretrunīgas informācijas nāca iekšā, piemēram no tā paša Zorges.

No visām 11 par tiešām nozīmīgām stratēģiskām kļūdām varētu vienīgi piekrist par vāciešu izturēšanos iekarotajos apgabalos, rūpniecības ne-totālo ražošanu un daļēji par Krētu un Pērlharboru.

1 0 atbildēt

 

Par Žukovu sen runā, ka viņš it kā ir izcils, bet Ja Žukovs bija tik izcils, tad kāpēc piemēram pirmā Jeļņas operācija? Vācieši ir apstājušies, jo vācu ģenerālštābs nevar izšķirties, turpināt triecienu virzienā uz Maskavu, vai Kijevu, lai piepalīdzētu Dienvidu grupai. Vāciešiem pie Jeļņas zemē ierakti tanki, lērums ložmetēju, bet Žukovs to visu zinādams dod triecienu pēc trieciena frontāli. Nevis apiet to grupu no ziemeļiem un iedot sitienu pa flangu, bet triecieni tikai pa fronti. Viņš viegli varēja no ziemeļiem iedot tiecienu pa flangu un centra grupa būtu krietni papostīta. Taču rezultātā žukovs nogulda četras PSRS armijas (!!!), bet neko nepanāk. Grupai flangs bija atklāts un nosegt to nebija ar ko. Žukovam tas viss bija zināms, tā ka te neiet runa par kaut kādu nejaušu apstākļu sakritību, bet gan:

1) Noziedzīgu rīcību;

2) Totālu stulbumu un stratēģijas pamatnoteikumu (pat !!!) nezināšanu.

par šo arī Žukovs vajadzēja nošaut bez tiesas. 

Pārējās operācijas ir līdzīgas....

1 0 atbildēt

10. punktā jau ir nopietna kļūda - Staļinam nekad nebija aizsardzības plāna. Vēsturnieki par šo Staļina plānu izsakās tipa "Plāns bija nevainojams, taču tajā situācijā nebija lietojams". Re kā - uztaisa nevainojamu plānu, kurš nav lietojams. Skaisti...

Patiesībā šis nelietojamais plāns patiešām bija, bet tas nekad nav bijis aizsardzības, bet uzbrukuma plāns. Tāpēc arī tas kļuva nelietojams 1941. gada 22. jūnijā...

1 0 atbildēt

Autoram ir dažas kļūdas.

Hitleam plāns Barbarosa parādījās tikai... 1941. gada pavasarī. Ne par kapeiku agrāk. Uz šo brīdi Vācijas flote bija jau gandrīz pilnīgi paralizējusi Britu apgādi. Taču Staļins pieļāva dažas kļūdas un Hitlers bija spiests uzbrukt padomijai. 

1. Kļūda - 1939. gada karš ar Somiju. Krievu karaspēks salauž manerheima līniju un ieņem Somijas niķeļa raktuves. Vēlāk raktuves saskaņā ar Ribentropa - Molotova vienošanos tiek atdotas atpakaļ, bet raktuvju vadībā ir PSRS pārstāvji. Bez Niķeļa karot nevar, bet Somija bija vienīgais Vācijas niķeļa piegādātājs. 

2. kļūda. Baltijas jūras kara flote. Aizardzības karā flote nav izmantojama. Taču Staļinam Baltijas jūrā ir liela flote. Baltijas jūrā bāzējās divi no trim tajā laikā uzbūvētajiem linijkuģiem. Stratēģiski Baltijas jūra ir pudele, kuras korķis nav PSRS kontrolē un Baltijas flote ir visai viegli paralizējama. Vienīgais mēķis, kam šī flote var tikt izmantota ir Vācijas transporta gremdēšana. Cita darba šai flotei Baltijas jūrā nav. Bet pa Baltijas Jūru uz vāciju tika vesti stratēģiskas nozīmes resursi, kas ir nepiecešami karam. 

3. kļūda Austrum Polijas, vēlāk Baltijas valstu, Rietum Baltkrievijas, Rietum Ukrainas, Bukuvinas un Besarābijas okupācija tādējādi izveidojot nepārtrauktu PSRS tiešu robežu ar vāciju. Aizsardzības karam tā ir vairāk kā idiotiska stratēģija. 

Hitlera uzmanību piesaistīja visas trīs Staļina kļūdas, bet īpaši Bukovinas un Besarābijas okupācija. Tas bija beidzamais piliens un Hitlers, kurš gatavaoja plānu "Jūras lauva" pret Lielbritāniju, bija spiests no šī plāna atteikties un lielā ātrumā strādāt pie cita plāna, kas tika nokrustīts par Barbarosu. PSRS uz robežas ar vāciju pija koncentrējusi 20 armijas, kuras katra bija vismaz trešdaļa visa vērmahta. Par bruņojumu nemaz nerunāsim, jo vāciešiem nekā pat līdzīga vēl nebija. Bez tām 20 armijām bija vēl viena, bet uz robežas ar Rumāniju. Šī armija pēc apmēriem bija visa vērmahta lielumā, bet no Ploešti vācijai Vācija saņēma naftu, bez kā karot nevar. Karaspēka sastāvs arī dīvains. Faktiski tikai motostrēlnieki gaisa desantnieki un jūras desantnieki. No aviācijas lielākā daļa triecienlidmašīnas un vieglie bumbvedēji. Šāds karaspēks un aviācija aizsardzībai absolūti nav izmantojams.

PSRS pēc vācijas trieciena zaudēja 6 290 000 šaujamieroču. Ar šo daudzumu pietika lai visu vērmahtu pārapruņotu ne vienu reizi vien. PSRS zaudēja 20 500 tankus. Ar šo daudzumu pilnīgi pietika vairāk kā piecām vērmahta tanku armijām. 20 300 lidmašīnu, ar ko pietika ~ astoņām luftvafēm. Visi šie ieroči pārspēja vācu ieročus. Vāciešiem nebija nekā analoģiska un ne tikai vāciešiem, nevienā pasaules valstī nebija. kaut cik līdzīgi šaujamieroči vāciešiem parādījās tikai 1942. gadā. arī tanki, kas kaut kā varēja konkurēt ar PSRS T-34 tikai 1942. gadā.  

tas tā tikai īsumā...

1 0 atbildēt
 

 

 

Par Jeļņu turpinot, nekas no tā plāna neizdevās... Izlasīju to Isajeva grāmatu, un ja jamais skaitās viens no lielākajiem speciem WWII, tad es nespēju saprast dažas lietas:

1. Isajevs, aprakstot operatīvo situāciju, dod minimālus datus, jeb faktiski nedod nekādus. Viņš iedod tikai datus, kas atbilst teksta vajadzībām. Ja es būtu štāba priekšnieks vai komandieris, tad par šādu operatīvo atskaiti atbīldīgos būtu pasaucis pe sevis un ne jau nu "uz kafiju" vai "uz paklāja", bet gan "uz saplosīšanu". Tas nozīmē ka atbildīgajiem tiktu saklapēts pa purniem, un visi tiktu pazemināti amatā, un patriekti no štāba.

2. Godājamais Isajevs "analizē" stratēģisko situāciju un operāciju norisi no kaut kāda pirmskolnieka viedokļa. Viņš vai nu stratēģiju absolūti nezina, vai arī apzināti maldina lasītāju ar totālu dezinformāciju.

3. Godājamais Isajevs arī pat nezina kā tankus ierok zemē.

Ko lai saka, ja tādi speciālisti analizē stratēģiskos kauju manevrus, tad nav brīnums, ka pasaule paliek arvien nezinošāka...

 

Un vēl, iespējams, ka Tu nezini vienu lietu - stratēģiskajā plānošanā nekad nav biis tāds jēdziens, kā rezerves fronte. Eksistē dažādu līmeņu štābu operatīvās vai stratēģiskās rezerves, bet pat frontei stratēģiskā rezerve nav bijusi lielāka par vienu korpusu, nemaz jau nerunājot par armiju...

Nākamais - kas tā par armiju ar 40 000 vīriem PSRS? Un kur palika Tevis pieminētā 43. Armija? Vai pulvera dūmos izgaisa?Paskaties vēlreiz stratēģisko situāciju, nu nebija vajadzīgs taisīt katlu. Vācu grupai "Dienvidi" ir problēmas Ukrainā. Tas nozīmē, ka grupai "Centrs" ir vairāk jānostiprina taisni dienvidu flangs, lai grupu "Dienvidi" pasargātu no sitiena pa ziemeļu flangu. Uz kā rēķina grupa "Centrs" varēja pastiprināt dienvidu flangu? Lielākoties tikai uz ziemeļu flanga rēķina un minimāli uz centra daļas rēķina, bet uz centra daļas rēķina minimāli, jo tas ir galvenais triecienspēks. Grupai "Ziemeļi" problēmas nebija, atbilstoši arī grupa "Centrs" par savu ziemeļu flangu pārāk neraizējās. Bet grupai "Centrs" visu laiku bija jābūt gatavai piesegt grupu "Dienvidi" un atbilstoši šai grupai bija vajadzīga lielāka spēku koncentrācija taisni dienvidu flangā.

0 0 atbildēt

Runājot par Jeļņu, vienmēr un visās armijās bieži pretinieku spēki ir pārspīlēti, ar to izcēlās arī tie paši vācieši, galu galā vācieši propagandas ziņā ne kripatiņu neatpalika no krieviem. 

24.armija ar saviem 40 000 nu nekādi nevarēja "izārdīt" armiju grupas Centrs flangu un tāds uzbrukums kā atzīmēji kartē maz ko būtu devis, ja tam nebūtu piesaistīti vairāk spēki, lai nošķeltu visu vācu armiju izveidoto loku un iedzītu tās katlā vai arī, ja nebūtu līdzīga uzbrukuma no dienvidu puses līdzīgi kā krieviem pie Staļingradas vai arī kā vācieši mēģināja pie Kurskas. Un otru armiju tajā uzbrukumā, ko atzīmēji nemaz nevarēja iesaistīt, jo tā atradās pavisam citur un nevarēja tikt pārsviesta uz ziemeļu iecirkni. Domāju tieši tādēļ tika īstenots mazāk ambiciozs plāns pašā Jeļņas izliekuma galā ar koncentrētu uzbrukumu no 3 pusēm, kas galu galā arī zināmā mēra izdevās. Par spēku pietiekamību vai nepietiekamību - Žukova Rezerves fronte piedalījās vairāku uzbrukumu ķēdē, ko bija izplānojusi Stavka (līdzīgas operācijas mēģināja īstenot Žukova kaimiņi) un vācieši bija spiesti atkāpties no Jeļņas tādejādi ļaujot krieviem saīsināt fronti un pārsviest daļu Žukova spēku uz citiem frontes sektoriem kā piemēram 1.gvardes divīziju. Šeit var palasīt argumentēti par Jeļņas operāciju un arī par Suvorova apgalvojumiem (kā piemēram tevis pieminētos "ieraktos tankus") http://militera.lib.ru/research/isaev_av_zhukov/07.html ;, tas ir izvilkums no Isajeva, kurš patreiz skaitās par vienu no lielākajiem krievu speciem WWII, grāmatas.

0 0 atbildēt

 

Vāciešiem bija nenosegts flangs, kā jau rakstīju. Pie kam spēku samērus oficiālā vēsture pārspīlē - vāciešiem tiek pierakstīti krietni lielāki spēki, nekā viņiem bija, bet PSRS spēki samazināti. Bet tas nu tā, nedaudz ne par tēmu. Ja šahu esi spēlējis, tad zini ar ko beidzas sašķaidīts flangs. Te ir tā pati situācija - vāciešiem ziemeļu flangu nav ar ko piesegt, līdz ar to pašu grupas centrs ziemeļu flangs tiktu izārdīts pilnīgās lupatās ka skan, un pēc tam trieciens pa grupu centrs no muguras. Ar divām armijām tas mierīgi bija paveicams. Bet godātais Žukovs dod triecienu pēc trieciena pa pašu pretinieka spēcīgāko vietu, kad ziemeļu flangs ir visvājākā vieta. Žukovam, ja jau viņš bija izcils stratēģis, bija jāzin daži stratēģijas pamatlikumi:

 

1) Ja viens uzbrukums nedod rezultātus, jāmeklē kļūda savā plānā. Nekad nedrīkst tūlīt atkārtoti uzbrukt.

2) Ja spēku nepietiek - nekad nedrīkst uzbrukt.

3) Vienmēr jāuzbrūk ar lieliem spēkiem pa pretinieka visvājāko vietu.

Taču, kā rāda notikumi, izcilais stratēģis Žukovs šos pamatlikumus nemaz nezin....

Par rezultātiem:

Vācieši atkāpās tikai tad, kad iedeva prettriecienu pa PSRS armijas atlikumiem, un tos iznīcināja. Bet tad Žukova jau vairs pie Jeļņas nebija. Tikai pēc tam vācieši atkāpās, lai piepalīdzētu grupai dienvidi pie Kijevas...

0 0 atbildēt

Jā, un tomēr gribētos zināt kādu direktīvu 22.jūnija 7 no rīta Žukovs nosūtīja karaspēkam? Gribētu iepazīties ar tekstu par kuru ir runa. Un arī to kapēc tiek akcentēts, ka tas ir 5 stundas pēc vāciešu uzbrukuma, ja tas sākās 3.45?

0 0 atbildēt

 

te ir karte http://80.232.141.30/karte.JPG kur ar melno trīsstūri uzzīmēta Žukova triecienu sērijas operācija, bet ar sarkano - no kurienes un kur vajadzēja dot tiecienu. Žukovam bija jāzin, tas bija viņa pienākums, ka ziemeļu flangs ir vājāk aizsargāts par dienvidu flangu, un te arī reljefs ir parocīgāks uzbrukumam bet pēc stratēģijas pamatlikumiem trieciens ir jādod ar lielu spēku pa pretinieka vājāko vietu un pa maksimāli parocīgu reljefu. Manis uzzīmētā trieciena gadījumā visļaunākais būtu korpuss zaudējumos toties labi papostīta Vācu grupa "Centrs", nevis četras zaudētas armijas, kā Žukovam un nekādu rezultātu. Un novērsts tiešs uzbrukums Maskavai. Vācieši līdz Belokamennajai tādā situācijā vispār nebūtu spējīgi aiziet. Bet vēlāk trieciens no turienes pat Pleskavas virzienā un Ļeņingradas blokāde būtu novērsta, vai visļaunākajā gadījumā ilgtu var būt pāris nedēļas...

Bet pēc tam, pavisam bez traucējumiem, izceptu pulvera dūmos grupu "dienvidi"...

0 0 atbildēt

Es neteicu, ka Pavlovs bija pie vainas, bet teicu, ka Staļina režīms sodīja ģenerāļus arī par mazākiem pārkāpumiem "vai pat gadījumos, kad apstākļu sakritība noveda pie sakāves" (Pavlova gadījums). Un par kuru direktīvu ir runa? Nr 1? Un kapēc vāciešu uzbrukums ir 2.00 sācies, ja tradicionāli tiek uzskatīts, ka ofensīva sākās 3.45 22.jūnija rītā?

0 0 atbildēt
 

Nu to pēdējā laikā ir tik daudz un tik spēcīgi pamatoti, ka apgāž ļoti daudzas Suvorova tēzes un tam nav nekāda sakara ar to, ka teiksim Krievijas vēsturnieki aizstāvētu tradicionālu versiju, jo par to raksta arī Rietumnieku autori utt. Pats savulaik biju diezgan pozitīvi noskaņots par Suvorova versiju, bet mani personīgi atvēsināja viņa vēlākās grāmatas par Žukovu, jo tur viņš pats rakstīja pretēji paša iepriekš paustajam viedoklim Ledlauzī par Žukovu un viņa militāro talantu.

0 0 atbildēt

Ja kāds būs lielais valdnieks, rekomendēšu tevi par palīgu.

0 0 atbildēt

Pēc boja kulakami nemašut

1 1 atbildēt

autor, protams, ir smuki izlaizīt āmērikānīem, ka viņiem bij, lielākā potenmce "uz karu" un visu citu figņu ko tagad diskāverij kanāli dirš, bet ieskrien ar galvu sienā ...

tikai un vienīgi PSRS bija tā valsts, kas sadeva totālu pizdi Hitelriņam ar visu viņa smirdošo reihu !

un krievi iekaroja pusi eiropas un izpisa visus japāņus kā ezīšus ...

debilie pindosi meta atombumbas uz japānas civilajiem, jo amīšu armija bij mīzēji - laizam vēl šo debiliķu pakaļas ?!!! IBIO ! bet krievi sasita lupatās visu japānas 1.4miljonu armiju godigā kaujā ! bez nekādas civilpilsētu pilnīgas iznīcināšanas ...

ja nezini - ta mācies - 1945 gadā PSRS bija  vislielākā armija cilvēces pastāvēšanas vēsturē 13 miljoni aktīvu kareivju !

nekad - līdz šim - ne pēc - neviena valsts nav atļāvusies uzturēt šādu gigantisku armiju, bet krievi to spēja un pizdi sadeva visiem !!!

vienīgā pindosijas un jau tā atsisto peredastu britu ielīzšana 2 pasaules karā, bij lai nepieļautu pilnīgu eiropas pakļausanu krieviem ...

ne pindosi, ne briti neko nenesa vācijas sakaušanā - kā tikai noturēja rietumeiropu no krievu ieņemšanas ...

0 2 atbildēt