local-stats-pixel fb-conv-api

Kā ir strādāt par zinātnieku!19

92 2

Sveiki spocēni!

Sen neko nebiju licis spokos un šovakar kā reiz uznāca iedvesma kaut ko uzrakstīt un uztaisīt mazu rakstiņu. Patiesībā jau ideja par šo te bija sen, jo neesmu redzējis rakstus par tādām tēmām spokos. Ja paveiksies – varbūt pat kādam tas liksies noderīgi.

Tātad - īss stāsta ievads. Esmu students un mazliet vairāk kā pirms gada mana dzīve iegrozījās tā, ka aizbraucu apmaiņas programmā „Erasmus” uz Norvēģiju. Lai pastāstītu par šo valsti un iespaidiem vajadzētu ne vienu vien rakstu, bet mans mērķis šobrīd ir mazliet iepazīstināt Jūs ar pētnieku un zinātnieku ikdienu.

Man savā ziņā ļoti paveicās un atradu iespēju apmaiņas programmas ietvaros izstrādāt savu bakalaura darbu kas bija vistiešākajā veidā saistīts ar mikroskopiem. Protams – skaistu bildīšu iegūšana ir jauks process, bet aiz tā visa ir laboratorijā pavadītas daudzas garlaicīgas stundas. Tāpat arī bildīšu apskatīšana vēl nedod nekādus rezultātus, jo vēl vairāk darba kā sagatavojos un apskatot preparātus ir jāvelta iegūto datu apstrādei, mērījumiem un secinājumu izdarīšanai. Vienvārdsakot – visu dienu pavadīt laboratorijā ir daudzreiz foršāk kā strādāt Rimčikā , bet tomēr – reālais zinātnieka darbs ir arī diezgan vienmuļš un nogurdinošs. Norvēģijā pavadītais laiks man arī deva iespēju izsecināt to, ka dzīvē gribu nodarboties ar ko pavisam citu, lai arī pirms šīs pieredzes domāju būt par pētnieku ir interesanti.

Turpinājumā daži ar mikroskopu iegūti attēli.....

P.S. šajā rakstā es ļoti virspusēji pastāstīju par savu pieredzi ar zinātni, bet ja būs interese - varu izveidot arī daudz detalizētāku rakstu.

92 2 19 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 19

0/2000

   Tev vēl paveicās, ja vē ar bakalaura grādu tev tur tā ļāva rīkoties. Reāli, tikai pēc Dr. grāda tu vari tikai "apjaust" patieso pētnieka būtību. Ar bakalaura un maģistra grādu neko nopietnu parasti neviens nedod darīt. Tā kā šaubos, vai tu tagad daudz maz objektīvi vari spriest par pētnieka darbu - tā ir tikai empīriska pieredze. Pietam, eksistē daudz dažādu konkrēto zinātņu apakšnozares . Nedomāju, ka tev ir vērts pamest šo arodu - labāk turpini.

5 0 atbildēt

Dažreiz mirkšķinots acis, redzu uz acs virsmas peldam tādus puteklīšus, kā 3. bildē. Tas nozīmē, ka acs tuvumā darbojas kā mikroskops?

Raksts labs, +!

4 1 atbildēt

Ja reiz par tēmu, tad varu padalīties ar savu zinātnisko pieredzi, jo kā reiz arī es tieši cenšos bīdīties dabaszinātņu jomā, tiesa gan fizikas virzienā, un arī man bija jāizstrādā bakalaura darbs. Katrā ziņā fizikas jomā Latvijā pētnieku un laborantu trūkst diezgan pamatīgi, tāpēc reāli bakalauru studiju 2. gadā lielākā daļa no mana kursa jau sāka strādāt par laborantiem vai programmēšanas inženieriem kādā no laboratorijām vai institūtiem (mani paņēma strādāt matemātiskās modelēšanas laboratorijā). Tur tad arī uzveidoju savu bakalaura darbu un tagad esmu 2. kursa maģistrantūrā, kur tagad mēģinu saņemties un kārtīgi rakstīt maģistra darbu (laiks vēl līdz nākamā gada jūnijam). Katrā ziņā šobrīd atbilstoši savai izglītībai par algu nesūdzos un arī nevarētu ļoti sūdzēties par iespējām praktizēties zinātnes lauciņā - esmu piedalījusies ar saviem pētījumiem gan LU konferencē, gan arī lielajā, starptautiskajā EGU konferencē, tā kā tās iespējas "bīdīt" zinātni jau reāli parādās maģistrantūras laikā, nav obligāti jākļūst par doktoru, lai tiktu pie pirmās zinātniskās pieredzes. Un arī pētnieka vai zinātniskā asistenta darba interesantums ir visai relatīvs lielums - viss atkarīgs no projekta, kāds tajā brīdī patrāpās, protams, dzīve vienmēr nebūs aizraujoša, taču par savu šā brīža darbu galīgi nesūdzos - www.puma.lu.lv.

2 0 atbildēt

es esu biologijas students,es esu novirzits uz zalo biologiju,tapec man nav nekadas rutinas,jau stradaju lietuva,celoju pa latviju un lietuvu,redzu daudzko jaunu un interesantu.  

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

AMAZIN'!!!!!!!!!!!!!!! emotion

1 6 atbildēt