local-stats-pixel fb-conv-api

Bruņinieka krusts vācu armijā 2. pasaules karā25

144 0

Dzelzs bruņinieka krusts (vācu val. - Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes vai vienkārši Ritterkreuz) bija 1939.gadā izstrādāta versija 1813.gadā radītājam Dzelzs krustam (Eisernes Kreuz). Dzelzs bruņinieka krusts (turpmāk vienkārši Bruņinieka krusts) principā bija augstākais apbalvojums vācu armijā 2.pasaules kara laikā. Tas simbolizēja ārkārtīgu drosmi kaujas laukā un veiksmīgu militārā līdera sniegumu. Augstāki par Bruņinieka krustu bija tikai divi apbalvojumi, kas vairāk attiecās uz armijas virspavēlniecību. Pirmais no tiem ir Dižais dzelzs krusts, kuru 2.pasaules kara laikā saņēma tikai viens cilvēks, Hermans Gērings, Luftwaffe’s priekšnieks. Pats augstākais iespējamais apbalvojums bija Dižais dzelzs krusts ar zvaigzni, kādu saņēmuši ir tikai divi cilvēki: 1813.gadā feldmaršals Gebhards fon Bluhers un 1918.gadā feldmaršals Pauls fon Hindenburgs.

Bruņinieka krustu karavīri nēsāja ap kaklu. To varēja saņemt visu pakāpju karavīri, kā arī Trešā Reiha sabiedrotie. Kara gaitā daži no apbalvotajiem kareivjiem turpināja savu teicamo sniegumu un saņēma augstāku klašu Bruņinieka krustus.

Savā rakstā koncentrējos tikai uz Bruņinieka krustu un tā paveidiem. Parastos dzelzs krustus, kas ir zemākas klases, un Dižos dzelzs krustus es varbūt ievietošu kādā no nākamajiem rakstiem. Kā arī es īpaši neiedziļinājos katra paveida rašanās vēsturē un aprakstā.

Kopā 2.pasaules kara laikā tika pasniegts šāds Bruņinieka krustu skaits:
4785 - sauszemes spēkiem (Heer)
1785 - gaisa spēkiem (Luftwaffe)
316-318 - flotei (Kriegsmarine)
457 - Waffen SS.

144 0 25 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://wiki
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 25

0/2000

1. Attēlā redzamais apbalvojums ir 1. pakāpes dzelzskrusts, nevis bruņinieka krusts.

2 0 atbildēt

labs raksts ! ;)

0 0 atbildēt

Letiņu leģionāri ar šamējos saņēma. Tiesa, ne- ārietim (vācietim/austrietim) saņemt Bruņinieka krustu bija krietni, krietni grūtāk kā "augstākās rases" pārstāvim. Turklāt, kas zīmīgi, krustus "sabiedroto" (nevar saukt, piemēram, Latviešu leģionus par "sabiedrotajiem", jo šīs karaspēka daļas sastādīja nelikumīgi iesauktie okupēto zemju vīrieši) karavīri masveidā sāka saņemt 1943. gadā, kad karš vairs neizskatījās tik rožains no Vācijas puses.

 

Par rakstu +, tēma laba, izklāsts arī OK un pat iztika bez parastās nacisma slavināšanas.

1 1 atbildēt

Latvieši, kas saņēma Bruņinieka krustu: Voldemārs Veiss,Kārlis Aperāts,  Nikolajs Galdiņš,Voldemārs Reinholds, Žanis Butkus,  Andrejs Freimanis,  Roberts Gaigals, Mervaldis Ādamsons, Roberts Ancāns, Žanis Ansons, Alfrēds Riekstiņš, Kārlis Sensbergs

Kas zīmīgi, latvieši sastāda gandrīz pusi no visiem Bruņinieku krustiem, kas piešķirti nevāciešiem..  

0 0 atbildēt

smuks, bet vai obligāti viņiem vajdzēja to hujņu vidū ielikt? :D:D

0 19 atbildēt