local-stats-pixel fb-conv-api

17.gs.Vidzemes vilkači.Īsumā!11

89 3

Šis ir viens no faktiem, kas pierāda ,ka vilkači Latvijā ir izdomājums, lai biedētu cilvēkus.emotion Pēc Polijas-Zviedrijas kara (1600-1629) lielāko daļu Pārdaugavas hercogistes, ieskaitot Rīgu, ieguva Zviedrija. Zviedrija pārvaldīja Vidzemi līdz pat 18. gs. sākumam, kad to savā īpašumā ieguva Krievijas impērija Lielā Ziemeļu kara rezultātā.

Šajā laikā Latvijas dzīvnieki vilki bija ļoti ,ļoti daudz! Bieži vien vilciņi uzbruka kamanām un karietēm, kuras vilka zirgi.Tādās pilsētiņas kā Skulte ,Alūksne un vel citos ciematos,cilvēkiem bija ļoti bīstami tuvoties mežiem. Labi vilki ir vilki!(Katrīnai 1. arī mēdza uzbrukt). Šo situāciju izmantoja dažš labs muižnieks, kam patika slepkavot un uzbrukt cilvēkiem.Muižnieks vai kāds cits slepkava ar saviem līdzdalībniekiem bieži pārģērbās par vilkiem ,uzvelkot vilku ādas maskas . Tā kā parastie iedzīvotāji bija neizglītoti un māņticīgi ,viņi tos uzskatīja par "vilkačiem''.Ja tā sauktais ''vilkatis'' tika ievainots un viņš dzīvoja tai pašā ciematā,sekas varēja manīt, kad viņš bija nepārģērbies.(Pēkšņi sadurta roka vai kāja). Jo "stulbāki" cilvēki ,jo slepkavām labāk! Pēc visam šim šausmām ,parastie vidzemnieki devās sūdzēties Zviedrijas karalim Gustavam Ādolfam par muižnieku netaisnībām . Zviedru karalis atbalstīdams parastos ļautiņus, sodija ļaundarus.

Tā arī biedējošie ''vilkaču'' laiki beidzās! Par šo tēmu varetu stastīt daudz, bet es tā isumā paskaidroju. Iespējams, ka tas ir, viens no šī mīta cēloņiem!Fakts!emotionemotion

89 3 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 11

0/2000

jo stubāka tauta jo vieglāk valdīt!!

6 0 atbildēt

Vilkaču laiki NAV beigušies!emotion emotion emotion

5 0 atbildēt

Iedomājieties 17.gs pastaigāt ar to tērpu 5 bildē, uzreiz nolinčoto tevi emotion

3 0 atbildēt

varat neticēt, bet 17gs vismaz Valmierā vilkači nebija.. atceros kā šodien..

5 2 atbildēt

3. bildē neatteitkos tai vilkatei nodot pa sāļo :P

2 0 atbildēt

Par šadiem notikumiem Jānis Mauliņš ir sarakstījis grāmatu - "Pēdas", kur zemnieki pārģērbjas par vilkačiem un nogalina muižniekus. Darbība risinās, ap 17. gs vidu.

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt