local-stats-pixel fb-conv-api

Kaligula5

23 5

         Romas imperators Kaligula (m. ē. 12.- 41. gads) ir viens no cietsirdīgākajiem un neprātīgākajiem vēsturē zināmajiem Romas valdniekiem. Tomēr pirmajos mēnešos pēc kāpšanas tronī imperators esot bijis augstsirdīgs un devīgs.

             Viņš bija Agripīnas I un slavenā karavadoņa Germānika dēls. Jau bērnībā Kaligulu savā aizgādībā ņēma imperators Tiberijs un pasludināja viņu par mantinieku līdz ar savu mazdēlu Tiberiju Hemelu. Tomēr pēc imperatora nāves par valdnieku senāts izvēlējas tieši Kaligulu.

              Drīz pēc kāpšanas tronī Kaligula smagi saslima. Izveseļojies viņš iedomājās sevi līdzīgu dieviem un lika nogalināt Hemelu, kuru pirms tam bija pasludinājis par savu audžudēlu. Tas bija tikai pirmais no daudzajiem noziegumiem, kas pēc Kaligulas pavēles tika izdarīti viņa četru gadu valdīšanas laikā.

         Reiz Kaligula iecēla par senatoru savu mīļāko zirgu Inčitatu un pavēlēja viesībās to barot pie kopējā galda.

        Par Kaligulas ieradumu kļuva pavedināt ietekmīgu senatoru sievas, izraisot daudzus šķiršanās procesus. Imperatora cietsirdība, tiekšanās pēc neierobežotas varas, kā arī nodokļu paaugstināšana izraisīja vispārēju neapmierinātību. Galu galā sazvērnieki nolēma viņu nogalināt un savu ieceri īstenoja. Lai gan jaunais imperators Klaudijs atcēla rīkojumu par senatora statusa piešķiršanu Inčitatam, viņš ar cieņu izturējās pret sava priekšgājēja gribu un pavēlēja turpināt rūpēties par zirgu.

                                                           Vai Tu zini ka...

           Imperators bērnībā pavadīja tēvu karagājienos un āva kājās "kaligas"- leģionāru zābakus. Tāpēc karavīri viņu iesauca par Kaligulu- "karavīru zābaciņu".

Teksts norakstīts no Lielās nolsēpumu grāmatas.

Nākamais raksts ir Nerons.

Šajā tēmā vēl ir: "  http://www.spoki.lv/slavenibas/Gajs-Julijs-Cezars/109939 , http://www.spoki.lv/aktuali/Diogens/109115 , http://www.spoki.lv/aktuali/Dzeks-Uzskerdejs/85399

23 5 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

pld. :) atradu vajadzīgo info

1 0 atbildēt

saraustīti fakti.. būtu veidojis rakstu sēriju no romas pirmsākumiem līdz beigām, ar sasaisti uz iepriekšējiem rakstiem, lai veidojas normāls pārskats par šo tēmu.  Tā ir, ka pašam nav izpratnes ko raksta.

2 2 atbildēt

Teiksu isi... Man liekas tas ir pilnigi liekuligi norakstit ko no kadas "Noslepumu gramatas" .... Es ienistu tavus rakstus. Es nekuldu citus ienist arii, bet mans subjektivais viedoklis ir tiesi versts pret tavu jobano gramatu. Es pret tavu gramatu izjutu degsmi nogalinat,sadalit un apest.Izbarot kadiem pretigiem suniem. Un liekas gramata nav vieniga kuru ienistu. Tevi ari! Kapec? Nezinu, tu vnk propagande kadu svesu autoru un man tas ir pietiekoss iemesls tevi ienist, cik loti velos. Tev anusa varetu ievietot svaigi augosu kaktusu kuram piemistu tiri smiekliga ipasiba, kas nemta no bammbusiem.

4 4 atbildēt

atbildot uz pavliks komentāru " Teiksu isi... Man liekas tas ir pilnig... " vot idiots esi tu :D

pag tas nav vēŗsts uz tevi bet gan uz taviem lomentāriem, vot kā tavs stulbais komentārs izklausas, pat intresanti izklausijās par to cēzaru +4  

2 3 atbildēt

atbildot uz pavliks komentāru "Teiksu isi...Man liekas tas ir pilnigi liekulig... "  Neviens Tev neliek skatīties manus rakstus :p

0 1 atbildēt