local-stats-pixel fb-conv-api

Free will46

319 10

Neliels ieskats izvēles brīvības teorijā.

Izvēles brīvība ir spēja izdarīt savu izvēli (rīcību), neatkarīgi no apstākļiem kas ietekmē cilvēku.

319 10 46 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 46

0/2000

Absolūti brīva izvēle, manuprāt, nepastāv, jo to vienmēr ierobežo apstākļi. Man uz šķīvja ir pelmeņi. Es varu izvēlēties kuru pelmeni apēst nākamo, vai arī neēst vispār, bet nevaru izvēlēties paņemt no šķīvja kotleti, jo mani ierobežo apstāklis, ka uz šķivja ir pelmeņi. Tāda mana doma :D

17 0 atbildēt

vienīgais veids, kā šo visu pierādīt, ir ja cilvēki atklāj to, ka Visums nav bezgalīgs.

Ja Visums ir bezgalīgs, tad ir bezgalīgi daudz faktoru, kas ietekmē Tavu izvēli (Visums tad arī iekšā mūsos ir bezgalīgs), un tas nozīmē, ka mums ir brīvā izvēle.

Ja Visums nav bezgalīgs, tad visus faktorus ir iespējams aprēķināt un paredzēt nākotni un redzēt pagātni. Tādā gadījumā mums nav brīvās izvēles.

Es sliecos uz to, ka mums ir brīvā izvēle.

6 0 atbildēt
SaW avatarsSaW

A varbūt mēs esam puteklis kāda ciplanētieša istabā?

4 0 atbildēt

Te jau, protams, ir jārunā arī par izvēles kategorijām. ēst/neēst, stāvēt/iet, bēgt/uzbrukt - tās ir instinktu noeteiktas rīcības, kas nav saitītas ar "Izvēli"… jebšu ķermenis/zemapziņa/smadzenītes* izvēlas tavā vietā…

šī "FREE WILL" par ko spriež reliģija, ētika, tiesvedība ir tā, kur saprātīgais cilvēks veic, lielākā vai mazākā mērā apzinoties savas rīcības iemeslus, motivāciju un sekas…

brīvā griba - lauž instinktu. T.I. es izvelos neēst, lai gan puncis gaudo kā 2 vilki… es izvēlos bēgt, nevis nogalināt… Es izvēlos rakstīt šito komentāru, lai gan īstenībā jādara darbs, ko galu galā es pati izvēlējos darīt.

IZVĒLE un tā IR vienmēr! Un tikai Tu pats esi par to atbildīgs - nevis kosmoss, nevis Dievs, nevis vecāki…

 

* ar to domātas iegarenās smadznītes, kas nodrošina ķermeņa pamatfunkciju darbību, (nevis mazu pelēkās masas apjomu)

2 0 atbildēt

man  patika šis raksts + tev:)

2 0 atbildēt

Mūsu rīcību nosaka bezgalīgi daudz dažādu apstākļu, un izdarot pieņ*t kādu lēmumu veidojas jauni apstākļi, kuri ietekmēs mūsu tālāko darbību. Un būtībā, ja mums būtu visi vajadzīgie dotie, teorētisiki būtu iespējams aprēķināt visu cilvēka (un ne tikai) dzīvi, no sākuma līdz beigām. Vienkāršāk izsakoties - visa mūsu dzīve ir kā tāds tauriņa efekts (ceru, ka zinat kas tas ir).

1 0 atbildēt

interesanti

1 0 atbildēt

vispār jau mēs nespējam paši neko izdomāt. Bet mēs protam labi rīkoties ar atmiņām, tās sakombinēt savādāk, utt.  Un ja mēs esam kaut ko nesen redzējuši tādu iespaidīgāku, tad zemapziņa liks rīkoties tā, lai turpmākā rīcība daudz maz būtu saistīta ar to lietu, parādību vai notikumu. Tātad - teorētiski mums nav brīvās gribas, Bet šis jautājums ir ļoti diskutējams un apstrīdams, jo mēs taču domājam ka varam domāt paši kā gribam domāt.

1 0 atbildēt

Būtu ļoti interesanti, ja tu papētītu vēl haosa teoriju.

liels + par rakstu. :))

0 0 atbildēt

Es vairāk domāju par ķēdes reakciju, ka katra darbība, ko tu izdomā veikt, veicina nākošo. Ja tu nedarīsi neko, tad tev nebūs iespējas brīvi izvēlēties, jo tava izvēle būs ierobežota.

0 0 atbildēt

par pirmo piemēru - 

kāds nav padomājis, ka nav bijis izvēles --> izdarījis noziegumu un tāpēc arī cietumā ticis? ka tas jau iepriekš paredzēts ---> izdarīs noziegumu un tiks cietumā - liktenis? jo ielikt cietumā jau arī ir izvēle (to, kuri liek - moš viņiem arī nolemts, ka tā viņi ķip "izvēlēsies").

0 0 atbildēt

"Tikai daži izvēlas patiesu brīvību... Lielākā daļa vienkārši vēlas taisnīgus kungus"

 

/Xerxes, Behuvistan inscriptions.

0 0 atbildēt

Izvēlēs brīvība ir sadalāma vairākas iespējas. Piemēram ir vnk izvēle uz maizes smērēt sinepes vai kečupu. Un tā sauksies brīvā izvēle. Bet tad ir vēl atmiņu izvēle un piemēr sir tas pats kečups vai sinepes, bet tu automātiski izvēlies kečupu. jo tavās smadzenēs ir atmiņas un jūtas par to ka sinepes ir negaršīgas. Un tu to varbūt vēl spēsi mainīt, ja ļoti gribēsi, bet visticamāk tu tāpat bez viebšanās tu nespēsi apēst sinepes. Ģenētiskā brīvība tādas nav. Kad tu piedzimsti un audz tavas smadzenes veidojas. Un tavos mazajos smadzeņu vadiņos un visos atomos un molekulas no kā sastāv smadzenes ir ieprogramēta tava izvēle. To pat nevar nosaukt par izvēli. Sakot precīzi cilvēks nespēj izvēlēties. Tas ir apmāns ka mums ir brīvība. Jo ja tavas smadznees teiks ka tev patīk slepkavot kaķus tu nespēsi izvēlēties to nedarīt. ( Varbūt pretīgs piemērs,) Man ir tik dadz ko teikt ka pat veselu rakstu varētu izveidot par šo tēmu.

0 0 atbildēt

+

0 0 atbildēt

Noteikti gaidīšu vēl šādus rakstus :)

0 0 atbildēt

Jomajo. Par to ja uz šķīvja ir plemenis bet nevar paņemt banānu manuprāt bezsakars. Bet par to visu lielumu aprēķināšanu gan.. Viss kas notiek mūsu galvā pakļaujas fizikas likumiem, reāli jau arī mūsu domas sastāv no kaut kā taustāma, un visas šīs mazās taustāmās daļiņas ir ar savām īpašībām. Ja būtu zināmi visi mainīgie, varētu aprēķināt to izturēšanos bezgalīgi ilgu laiku un faktiski jau nevienai no šīm daļiņām nav iespējas izdarīt kaut ko citu, iespējams ir tikai viens ceļš.. Iesit pa bumbu un ir tikai viena iespēja, kas ar to notiks.! Fuck yeah, mēs neko neizdomājam, tikai izbaudam to kas notiek, mainīt neko taču nevar.! Psycho. Paldies ka sabojāji man dienu.

0 0 atbildēt

4-1=5 .. itkā vajadzētu būt 3, bet, ja kā piemēru ņem A4 lapu, rēķinu veic savādāk, tad ir tā, ka taisni nogriež vienu stūri A4 lapai un paliek 5 stūri. Vairāk tēmēts uz 4. tekstu :)

0 0 atbildēt

vai arī tur ir tik daudz iespējamo rīcību, ka ir grūti noteikt, kuram faktoram cilvēks pievērsīs lielāku uzmanību savas izvēles veikšanas brīdi, līdz ar to tur ir tik daudz iespēju, ka var likties, ka cilvēkam ir brīva izvēle, bet īstenībā viss var tikt paradzēts... so confusig :\

0 0 atbildēt

Izvēles brīvība pastāv. Jebko ko dari, Tu dari no savas brīvas gribas. Bet tas jau ir ierakstīts, ka izdarīsi tieši tā, kā izdarīji. Tu to izdarīji pēc brīvas gribas.

0 0 atbildēt

4. muļķīgs piemērs...

tipat labi pretīm tev varu likt to, ka tev iedod tikai to izn;ākumu pieci un tu kau vari izvēlēties, kā tu viņu dabūsi. - vai tas būs 2 + 3 , vai 3 + 2 , vai 4 + 1 uttt...

1 1 atbildēt