local-stats-pixel fb-conv-api

Kur (ne)slēpt naudu9

176 0

 

KURIOZU top10

Baņķieri teiks, ka naudu visdrošāk glabāt bankā, bet ne visi par to ir tik pāliecināti. Daļai cilvēku šķiet drošāk liekos latus nebaltām dienām paglabāt pašiem savā slēptuvē. Vai tā patiesi ir tik uzticama, kā sākotnēji domāts, rāda laiks. Balstoties uz Latvijas Bankas naudas ekspertīzes  un iekārtu uzturēšanas daļas vadītāja Andra Tauriņa stāstīto, piedāvājam interesantāko personīgo "banku" topu un citus visai pamācošus stāstiņus par naudas glabāšanu.

Sliekām negaršoja

Kas lai to zina, kāpēc 12 000 latu bija nonesti pagrabā un kā tie aizkrita aiz kāpostmucām. Zināms vien tas, ka glītās paciņas tur sabija krietnu laiku un krita par upuri sliekām. Kad Latvijas Bankas laboratorijā salipušos klucīšus plēsa vaļā un žāvēja, eksperti konstatēja, ka nauda sliekām īsti pie sirds nav gājusi. Krustu šķērsu sataisītajās ejās tās bija pavisam tievas un bāliņas. Melnzemē tomēr vairāk treknuma.

Zem linoleja

Nelāgi izgāja kādai pensionārei, kas savu simtlatnieku pabāza virtuvē starp veco un jauno linoleju. Drošā slēptuve sievieti pievīla, jo grīdas segums laika gaitā uzsūca gan pārdzīvotās kanalizācijas problēmas, gan mazgāšanas slapjumu. Simtlatnieks uz visiem laikiem ielipa starp linolejiem.

Kāmīša midziņā

Uz naudu kāri ir ne vien cilvēki, bet arī dzīvnieki. Bieži neuzmanīgi uz naktsskapīša vai rakstāmgalda atstātas banknotes veikli piesavinās papagaiļi, savā midziņā ievelk jūras cūciņa vai kāmītis. No naudaszīmes tad paliek pāri ar knābi sacaurumots papīrītis vai dīvaini smaržojoša valga masa.

Mazbērni nozaga?

Pārskatot potenciālās slēptuves, smagais līdakastes puķupods šķiet gana droša vieta. Kas to cilās bez vajadzības? Tomēr pēc kāda laika saimniece attopas, ka zem poda naudas vairs nav. Mazdēls nočiepis!? Kad puķe jāpārstāda, atklājas, ka slapjums to pielīmējis trauka apakšai.

Svētku pārsteigums

Drošai naudas glabāšanai vai pārvadājumiem ir speciāli koferi ar taimeri. Ja noteiktā laikā to neatkodē vai kāds čemodānu uzlauž, nauda tiek apspricēta ar sarkanīgi violetu tinti. Nelāgi izgāja kādai kompānijai, kura pirms Ziemassvētkiem savus naudas koferus ieprogrammēja kā uz parastām brīvdienām. Pēc svētkiem uzņēmuma vadību sagaidīja nepatīkama dāvana - čemodāni bija uzsprāguši, un nauda sabojāta.

Melnas, sarullētas desiņas

Ne tikai vecās filmās redzēts, kā vīri no svārku gabatām izvelk sarullētas un ar gumiju nostiprinātas naudas "desiņas". Tieši ar tādām pirms vairākiem gadiem uz banku pēc padoma devās kādas firmas pārstāvji. Zīmīgos rullīšus viņi bija glabājuši ventilācijas lūkā. Savstarpējo rēķinu kārtošanas laikā konkurenti angāram pielaida uguni.

Caurā jumta nauda

Caurā jumta remonts jau bija sācies, kad darbu pasūtītaja devās uz savu slēptuvi pēc šim nolūkam paglabātās naudas. Rūpīgi satīta avīzē un iebāzta celofānā, nauda bija noslēpta labi pardomātā vietā - zem pilošā jumta sijas. Viss ietaupījums bija pārvērties ķiegelim līdzīgā klucī.

Vedeklas atriebība

Kādas sievietes vedekla zināja, kur vīramāte glabā ietaupījumus. Šķiroties viņa smalki atriebās - banknotes ar šķērēm sagrieza gabalos. Latvijas bankas darbinieki tos salika kā puzli un naudu apmainīja.

Uzticamais gumijnieks

Kas gan var būt uzticamāks par personīgo gumijnieku, kurā zem zolītes  pabāzt no sievas acīm slēpjamo piecīti? Kas no tā vēlāk paliek pāri, nav grūti uzminēt. Otra tikpat "droša" vieta ir automašīnas gumijotais tepiķītis.

Pīrāgi smaržo pēc T-krekla!

Iecienīta vieta ietaupījumu glabāšanai ir cepeškrāsns. Nelaime vien tā, ka to tur paslēpis vectētiņš, bet vecmāmiņa izdomā cept pīrāgus. Pēc mirkļa visa māja smaržo ne pēc pīrāgiem, bet gruzdoša T-krekla. Tas tāpēc, ka lati ir izgatavoti no 100% kokvilnas.

176 0 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 9

0/2000

Patika ++

9 0 atbildēt

saucās: gribēja kā labāk, sanāca kā vienmēr emotion

8 0 atbildēt

mmm naudas maizītes :)

5 0 atbildēt

peedeejaa laikaa te visi paarraksta to ko zurnaalos izlasiijushi. Shitais no Ilustreetaas pielikuma "Nauda"

3 0 atbildēt

Heh, tieši šodien lasīju tajā žurnālā šito. :D

0 0 atbildēt

labs +

2 2 atbildēt

kkādā žurnālā lasiju šo,, ja nemaldos ilustrētā junioriem? :D

0 0 atbildēt