local-stats-pixel fb-conv-api

Baltijas jūra - nāves ieleja?47

505 7

Kādu mēnesi atpakaļ, kā jau vienmēr no rīta pamodusies un apdarījusi visus rīta darbus, uzaisīju sev tasi karstas peruāņu kafijas un sēdos pie sava datora, lai palasītu ziņas, iečekotu draugus, utt. Veru vaļā internet explorer, un tur National Geographic lapā (esmu kļuvusi par tās lielu cienītāju) man veras pretī dzelteni zaļa Baltijas jūras fotogrāfija ar uzrakstu - Baltic Sea - World's Largest Dead Zone Suffocating Sea!

 

Es ar lielu šoku, aizmirsusi par kafijas malkošanu, sāku lasīt šo rakstu. Jo tālāk lasīju, jo lielākā šokā biju! Es taču zināju, ka katru vasaru Baltijas jūrā zied aļģes un bieži vien ir aizliegums peldēties šādās tādās pludmalēs, jo aļģes ir toksiskas, bet nespēju iedomāties, ka situācija ir tik traka!

 

Izrādās Baltijas jūra, kaut arī jūra, nav īsti sāļa, līdz ar to padarot to par unikālu uz planētas virsmas. Baltijas jūra ir jaunākā jūra uz planētas, veidojusies pēc pēdējā ledus laikmeta, 10 000 gadus atpakaļ. Tā ir arī pasaulē viena no lielākajām iesāļajām (nevis sāļām) ūdenstilpnēm. Un tagad lielā ūdens piesārņojuma dēļ, šī unikālā ekosistēma iet bojā! Katru gadu miljoniem aļģu zied jūrā, kas apēd tik ļoti dzīvības formām nepieciešamo skābekli! Ūdens jūras dzelmē ir tik netīrs, ka vietām smird kā kanalizācija. Lielākais piesārņtājs šobrīd - lauksaimniecībā lietotais fosfors un slāpeklis, kā arī notekūdeņi, kas ir vai nu nepilnīgi attīrīti, vai arī daudzos gadījumos nav attīrīti nemaz un tāpat iepludināti jūrā.

 

Cik noprotu no raksta, Zviedrijā katru gadu tiek veidota Pasaules Ūdens Nedēļa (Worlds Water Week), kuras ietvaros ir tapis jauns projekts, lai uzstādītu ierobežojumus piesārņojumam Baltijas jūrā, lai situāciju mainītu. Vai ir iespējams jūru vēl glābt? Atbilde ir skeptiska. Tāpēc ka jūra ir saldūdens un sāļā ūdens mikss, tā ir ļoti jūtīga pret dažādām vides izmaiņām. Skumji, skumji lasīt šo rakstu.

 

Nezinu vai Latvijas mediji pārraida nepārtraukti reklāmas vai raidījumus par dabas sargāšanu, nepiesārņošanu, atkritumu otrreizēju pārstrādi... Man pāris gadus dzīvojot Kanādā, šī lieta ir kļuvusi ļoti tuva. Tur visur, kur vien skaties, ir raidījumi par dabas saudzēšanu, par atkritumu pārstrādi, par "dzīvošanu zaļāk". Pasaule jau tagad ir pārapdzīvota, knapi spējot saražot nepieciešamo pārtiku visiem pasuales iedzīvotājiem... un tad iedomāsimies tos atkritumu kalnus, kas aug katru dienu, īstenībā katru minūti. Un planētas iedzīvotāju skaits tikai turpina augt! Esmu sapratusi, ka ja katrs pats (protams iespēju robežās), kaut ko sāksim darīt lietas labā, situācija var mainīties! Piemēram, ja pietiek naudas, nomainīsim tās vecās spuldzes pret taupīgajām spuldzītēm, neatstāsim datoru pa nakti ieslēgtu, bet uzstādīsim uz "Sleep", jo katra mazā lampiņa (tā sarkanā, zilā vai zaļā), kas tavā dzīvoklī deg, tērē elektrību! Šādā veidē ne tikai palīdzēsi planētai kopumā, bet arī ietaupīsi uz elektrības rēķina! Kad nākamreiz iesi uz veikalu, paņem to vecmāmiņas tarbu, nevis pērc plastmasas maisiņu. Tarbiņa tev kalpos gadiem, kamēr maisiņu, atnākot mājās, izmetīsi atkritumos! Kad mazgā zobus, aizver krānu pēc zobu birstītes samitrināšanas, salabo pilošu krānu, utt. Vai zināji, ka pilošs krāns diennakts laikā patērē 21l ūdens? Daudz, vai ne? 

 

Ir tik daudz lietu, ko varam darīt vides labā, tik vajag to sākt darīt, ja ne mūsu pašu, tad mūsu bērnu dēļ! Galu galā mūsu bērniem būs jādzīvo šai pasaulē, tādā kāda tā būs pāris desmitu gadu vēlāk! Vai spēj iedomāties, kāda tā būs, ja mēs šodien neko nedarīsim, lai to mainītu? Padomā par to!

Adrses links kur tas viss bija rakstīts:

http://news.nationalgeographic.com/news/2010/02/100305-baltic-sea-algae-dead-zones-water/

 

 

505 7 47 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 47

0/2000

naidīgi, taču pusei iedzīvotāju pie kājas tas viss, no otras puses 90% domā, ka viņš viens neko nemainīs.. tā nu redz sanāk ka  tikai apm atlikušie 5% kko mēģina darīt, uz viņiem skatās pārējie 95% un ņirgājās sakot "redzi, labāk nepaliek!!" ienīstu cilvēkus!! :@

28 0 atbildēt

Baltijas jūras dzelmē guļ n-tais daudzums ķīmisko lādiņu un bumbu, kuru apvalkus palēnām sagrauž korozija. Diemžēl šie ķīmiskie savienojumi ūdenī nesadalās un kas notiks, kad tie sajauksies ar jūras ūdeni neviens nezin... Tā ka pastāv reāla iespēja, ka mums stāv priekšā grandiozu mērogu ekoloģiskā katastrofa.

 

 

Latvijas mediji pārraida reklāmas par n-tajiem mazgāšanas, tīrīšanas, skalošanas, utt. līdzekļiem. Turklāt - TIK pārliecinoši, ka taisni jābrīnās, kā mūsu mammas iztika bez visa šī "spožuma un tīrības". Kur lai te vieta atrastos tādai "sīkai vienībai" kā Baltijas jūras (un ne tikai!) ekoloģija. Diemžēl, bet patiesība IR tāda: "Tav jūra sākās Tavā vannasistabā!" Jo vairāk mēs pakļaujamies "pulveru" reklāmām, jo vairāk pasaules ūdeņos nonāk fosfors, kas veicina mikroorganismu attīstību. Zinu, Una, par kādu fotogrāfiju Tu runā. Tas ir pasaules projekts "ar bārdu", tikai mūsu "gudrās galvas" domā, ka tas viss uz viņiem neattiecās - ja kas, paslēpsies savos miljonos un viss! Būs pasargāti no visa! Ne vella, kungi un dāmas! Domāju, ka superīgs atgādinājums par to, kas šajā baltajā pasaulītē ir kas, ir Islandes vulkāniņu "izdarības" :) Bet takš neviens pasaules varenais NEVAR viņam "aizbāzt muti". Tā kā - viela ĻOTI lielām pārdomām...                     Šo arī tradu par to tēmu..
21 0 atbildēt

Baltijas jūra ir viena no saldākajām un piesārņotākajām jūrām un tam ir viens milzīgs iemesls, tās nav rūpnīcas un pulveri (es nesaku ka viņi ir nekaitīgi :D ),kuris ASV un citur ir ntās reizes vairāk , bet iemesls ir vājā apmaiņa ar okeāniem, mūsu jūriņa sēz savā bedrītē, un starp visiem  Dānijas - Un tīģera (Zviedrija, Norvēģija..) šaurumiem uz okeānu tiek reti, tpc visi mēsli krājams te pat uz vietas :(

6 0 atbildēt

ļoti skumji.. un vēl skumjāk tas, ka lielāka varbūtība ir tajā, ka nekas tur diži nemainīsies..  tāda sajūta, ka viss iet uz galu, šādus info dzirdot.. un pie tā vainīgs ir vien cilvēks. un naudaskāre..

6 0 atbildēt

''Kad nākamreiz iesi uz veikalu, paņem to vecmāmiņas tarbu, nevis pērc plastmasas maisiņu. Tarbiņa tev kalpos gadiem, kamēr maisiņu, atnākot mājās, izmetīsi atkritumos!''

+1 Shito es pats arii ljoti ieveeroju. Veikalos NEKAD nepeerku un nenjemu maisinju. Man ir viens parasts "veikala maiss" ar kuru tad arii eju/braucu iepirkties. Ja gadiijumaa (loti reti) maiss nav ar mani, un ir kaut kas jaapeerk, tad pasham baigaa ''shkrobe'', ka nav liidzi shi vajadziigaa lieta. :) Maisu mainu tikai tad, kad tas sapliist (izdilst, paraadaas caurumi, sapliist rokturi utt.). Otra lieta - tie leetie caurspiidiigie veikalu maisinji nav ne smuki, ne izturiigi (pats galvenais - izturiigi) un kur tie nonaak vienai lielai daljai pirceeju? Miskastee.

Uzskatu, ka tie cilveeki, kas uz veikalu dodas bez nekaa, ir jociigi. Ok, ir situaacijas, kad tieshaam var aizmirsties, vai vnk nav liidzi, bet ja taa dara katru reizi, tad ir loti skumji... Man shii ir ljoti tuva teema.

5 0 atbildēt

Nezināju ka Baltijas jūra ir tik orģināla tik daudzos veidos :)

4 0 atbildēt

nu traki .. bet par to kanadu nesaubos .. diezgan zala valsts .. man loti patik ..

3 0 atbildēt

Paldies par rakstu ;)

3 0 atbildēt

atbildot uz hate komentāru "Pārspīlēts izsaukuma zīmju lietojums padarīja r... "  Ej māci latviešuvalodu,

2 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " gribeju tikai pateikt mazu siikuminju, raxtaa... " Niks,tieši tā :)

2 0 atbildēt

bija interesanti,paldies par rakstu :)

2 0 atbildēt

1)kompī uz slēp liekot lampiņa deg.....

2)21L?? cik tad viņš tur pil...gadījumā nevis pil, bet lēni tecinās????

3)25gadi? nēnu forši.....es tātad līdz 60nenodzīvošu :(

2 0 atbildēt

A)  (*Pasaule jau tagad ir pārapdzīvota, knapi spējot saražot nepieciešamo pārtiku visiem pasuales iedzīvotājiem...)

Muļķibas, pasaule var sarazhot pietiekoši daudz pārtikas, eiropa katru dienu izmet simtiem tonnu pārtikas jo tā nav apēsta un tai beidzies derīguma termiņš ir pierādīts ka pasaulē tikai 4 valstis nav spējīgas sevi nodrošināt ar pārtiku, bet pārējās nevēlās, labāk audzē zemesriekstus un sūta uz eiropu nekā audzē priekš sevis pārtiku

B) (nomainīsim tās vecās spuldzes pret taupīgajām spuldzītēm, neatstāsim datoru pa nakti ieslēgtu, bet uzstādīsim uz "Sleep", jo katra mazā lampiņa (tā sarkanā, zilā vai zaļā), kas tavā dzīvoklī deg, tērē elektrību)

Ja izslēgs visas elektroierīces pasaule ietaupīs elektroenerģiju? elektrostacījas enerģiju uzkrāj akumulatoros? atšķiirības nebūtu pilnīgi nekādas vai ir ieslēgtas pa nakti 1000 lampiņas vai arī tās ir izslēgtas, elektrostacījas saražos to pašu enerģijas daudzumu un tas pats enerģijas daudzums kā katru nakti pāries citā enerģijā.

 

Bet doma ir skaidra vajag dzīvot zaļi ( man pašam ir rimi auduma maisiņš)

 

4 2 atbildēt

ļoti stipri iedvesmoja  šis raxts.

tikko uzliku datoram slēep funkciju un jau sajutos labāk :)

2 0 atbildēt

nu cik zinu tad ne jau mums te ir vairāk notekūdeņi, bet vnk Baltijas jūra ir iekšējā jūra un caur to šaurumu maz tiek iekšā okeāna ūdens - vētras nav, un paisums tik dziļi "nesniedzas"

2 0 atbildēt

cilvēki kā cilvēki, lai arī ko mēs darītu, mēs it kā apzinamies to, kā būtu labāk un kā vajadzētu, taču nespējam iemācītes to visu kontrolēt. + par rakstu, bet tad paliek tāds atklāts jautājums par to pašu peldēšanos, saprotams, ka nav prāta darbs līst tajā benzīnā, upes ar nav tīrākas un visiem nav piemājas ūdenstilpnes.. tas tā domas skaļi, jo negribās norakstīt vasaras gājienus uz jūru

1 0 atbildēt

jamm, laiks pārdomām...:(  hmm, bet man prieks, ka kāds tik ļoti uztraucas par tik niecīgo Baltijas jūru.!

1 0 atbildēt

UN beidzot kadam daleca vai?  

1 0 atbildēt

kamer pedejais koks nebus nozāģēts un pedēja udens tilpne nebūs piemēslota..cilvēks nesapratīs ka naudu nevar ēst

1 0 atbildēt

Tas raksts NG lapā ir jau ļooooooti ilgi. :)

0 0 atbildēt