local-stats-pixel fb-conv-api

Latvijas fauna - zivis un vēži.43

23 2
Vakar Jancic bija ielicis rakstu par Latvijas mazajām upēm un arī nedaudz par zivīm.
Tāpēc nolēmu drusku vairāk uzrakstīt par zivīm. Kādas tad te ir sastopamas. (Vismaz tās populārākās.)
Vēl arī pieliku drusku par vēžiem, kādi viņi tad mūsu ūdeņos dzīvo.


Pieliku bildes, kā tas viss izskatās, zem tām neliels apraksts, lai apjaustu, kas tas par zvēru ir.

Man pašam patīk copēt, zinu, ka starp mūsu paaudzi ir diezgan maz tādu, kam tas patiktu, sak, pārāk garlaicīgi.
Nedomāju vis, tikai jābūt taisnām rokām un sakarīgai galvai. Tas ir azarts, kā piemānīt zivi. Esmu viens no tiem godīgajiem
copmaņiem, nelieku nekādus kreisos tīklus un ūdas. Pārāk mazās zivteles palaižu atpakaļ, lai paaugas (ja var paaugt tālāk :) ).

Vispār jau paradokss, dzīvojos lielākoties pa Angliju vienā lielpilsētā. Bet nu redz, man patīk daba.
Taču tad paņemu atvaļinājumu uz vairākiem mēnešiem, braucu uz Latviju - un aidā dabā iekšā - visu negatīvo ārā un viss.
Tikai daba ap mani.

Ciest nevaru tos, kas neciena to. Daba ir jāmīl, mēs paši no tās esam izcēlušies. Mums jāklausas dabā, jāsadzird tās skaņas.
Tad mazāk cepsimies ap vienu un otru.

Zinu daļa droši vien teiks, Tu cieni dabu - a bet, ko Tu dari ar zivīm?
Es teikšu tā - bet vai Tu pats sevi cieni dzīvojot pilsētā, starp motoru rēkoņu, izplūdes gāzēm un sasodītiem stereotipiem? Kur negācijas skalda un valda?
Es zivis nemoku, kā viens otrs pilsētā moca putnus, kaķus, suņus utt. Turēdams tos būros vai par atļaujas tos sist.

Labi, pietiks muldēt :)

Ceru, ka neatkārtojos ar rakstu.

Tagad, aidā, skatīties bildes!! :)
23 2 43 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 43

0/2000
o paldies es lidz sim nekad neesmu varejis iemacities zivis (atskiru vienigu lidaku, samu un foreli, nu ja un vel karpa ari tada liela - parejas man visas izskatas vienadas) ta ka varbut beidzot iemacisos :)
5 0 atbildēt
izskatās pēc Taizemes cīnītājzivs vai kkas no līdzīgas zortes. et vispār raksts izcils. ++++++++
5 0 atbildēt
Man patiik sapals taads forssss un jauks zivtinjs...
5 0 atbildēt
kisis nav asaris :D
5 0 atbildēt
Vītināšanai izmanto zivis ar peč iespējas plānāku ķermeņa uzbūvi (Vīķes lielos daudzumos, Brekšus, pličus, arī raudas der) Daudzi izvītina vimbas. Jo treknāka zivs, jo tai ātrāk nepieciešama termiska apstrāde, lai to pareizi pagatavotu - karpas jau obligāti jākūpina. Bet , ja grib pūdēt zivis, kā to dara norvēģi, tad var kārt uz mastiem pilnīgi jebko. smaka neizturama, garša - nezinu, neesmu provējis.
4 0 atbildēt
jauks raksts pats neprotu maksšķerēt, bet labprāt iemācītos savlaik bračkam viņa meičas tēvs iemācija to padarīšanu, bet man nav bijis tas gods to samācīties...
4 0 atbildēt
Man ir zvejniekiem viens jautajums. emotion Kura zivs ir vis labakā kaltēšanai? ( ar to domāju garšīgako ) Un kaltē tikai saldūdens zivis?
4 0 atbildēt
Toties cepts linis krejuma merce ir garsigs...
4 0 atbildēt
Es pats isti neatceros kad es saku copet, tevs stastija ka baidijies vel mani nemt lidz uz ezeru es kanpi iemacijies staigat jau piemajas dikiti pats 3 vai 4 gadus vecs sicis kautkadu siku kocinu dabujis un no teva copes kastes esot visu vajadzigo izvacis un uztaisijis savu pirmo makskeri. :D tai pasa diena es esot ari izvilcis savu pirmo zivi, karusu. :)
4 0 atbildēt
Nu ja jutu tew lidzi revibox, bet nu man ar nak klat tas laiks kad es vairs nevaresu, dzivoties gar upem un pa meziem kad vien velos, pabeigsu sogad 12 klasi un dosaos uz pilsetu macities. bet nu es nespetu iedomaties savu dzivi ka nevaretu vismaz reizi 2 nedelas 1 vai 2 dienas nodzivot gar vidzemes upitem un Gauju, pa tim meziem.
4 0 atbildēt
Anonīms komentārs 2009-03-03 18:39:42 Ķisis bilde nav ķisis.Plaudis un breksis ir 2 dažadas sugas --- Ir gan, tikai bildē tas izskatās lielāks, nekā dabā ir. Plaudis un breksis ir viena un tā pati suga. Pajautā vecam ribalkam - tas tev izstāstīs sīki un smalki. Tikai katrā vietā to savādāk sauc. Pie mums Kurzemē to sauc par breksi. Ja vēl nepārliecināju - pastāsti visiem ar ko viņas tad atšķiras, ko ēd un kur labāk mitinās ;) -- Sakarā ar to, ka spoki(punkc)el vē gļuko, nevarēju ielikt plauža(brekša) bildi, jo visu laiku maisījās ar vienu citu bildi. Tad lūk apskatiet, kāds tas ir: http://www.latvijasdaba.lv/4/view_0_img.asp?id=36
3 0 atbildēt
Ups,atvainojos,bet kisis tas ari nav. emotion
4 1 atbildēt
Kaltēšanai parasti izmanto tādas patreknās zivis, vai vidēji treknās. Tātad tas varētu būt nēģis (neesmu ielicis šai rakstā), karpa, zutis. Nēģis, tas man personīgi garšo labāk. Tas vispār tikai gaumes jautājums. Kaltēt var gan saldūdens, gan jūras zivis (lasis, kas uz nārstiem atceļo no jūras uz upēm, menca, paltuss)
3 0 atbildēt
breksis neatbilst bildei
4 1 atbildēt
proviking komentārs 2009-03-03 19:16:52 Paldies! Nekas, dzīve jau gana gara. Ja gribēsi, tad iemācīsies. Es jau no paša bērna kājas copēju. Visi mūsu dzimtas veči ir bijuši baigi copmaņi, nu es jau cenšos neatpalikt. Sevi jau neuzskatu par baigo zivju zinātāju un ķērāju. Bet to ko zinu, to zinu.
3 0 atbildēt
nu sakārdināji, žēl gan zivtiņas,bet tik ļoti garšo zivju kotletes,ka tagad gribas zivtiņu.... ehhh...
3 0 atbildēt
Plaudis tas ir tikai tā bilde izskatās tā - godīgi sakot - dir*ā. Plaudis un breksis ir viena un tā pati zivs.
3 0 atbildēt
Tā nav sarkana spura, tā ir rūsgani brūna. Tas ir Eirāzijas ķīsis, Latvijā tādi šeit mito. Ja, kas tad šeit saits: http://www.clr.pdx.edu/projects/outreach/OISC.php Nedaudz tai saitā pa vidu. Ruffe angliski ir ķīsis. Un nestāsti man, ka tas nav. Esmu tos copējis un labi zinu, ka tāds tas ir. Jā, ķīsim nav sarkanu spuru, tam var būt pelēcīgas un rūsgani brūnas. Zivsaimniecībai samērā kaitīga zivs, jo tā ir plēsīga. Ēd sīkākas zivtiņas par sevi un arī jaunos zivju kāpurus. Grūti izskaust. Man ir jautājums, vai esi copmanis?
3 0 atbildēt
Kluda. "Kisis" ir asaris...
4 2 atbildēt
diiwains tas platspiilju weezis,, izskataas peec ziws.. :D
2 0 atbildēt
« 1  2  3 »