local-stats-pixel fb-conv-api

11. novembris Rīgā4

96 4

Sākumā kāds izteicās, ka šādi laikapstākļi nav raksturīgi 11. novembrim, un piesauca vēsturisko 1919. gada 11. novembri, kad ar asiņainām cīņām no Rīgas tomēr tika padzītI bermontieši.

Kā atzinība par šīm cīņām tika piešķirti 3 pakāpes (šķiras) Lāčplēša kara ordeņi. Pirmās pakāpes kara ordenis tikai piešķirts vien 11 cilvēkiem.

Lāčplēša Kara ordeņa zīme ir balti emaljēts ugunskrusts ar sarkanu un zelta apmalojumu. Aversā centra medaljonā – Lāčplēsis, kas cīnās ar lāci. Krusta stūros – sakrustoti zobeni. Reversā medaljonā ir datums – „11.novembris 1919”. Krusta zaros iegravēts – „Par Latviju”. Krusta galos iegravēti iniciāļi H.B., un tā ir sudrabkaļa Hermaņa Banka meistarzīme. Ordenim ir daudzstaru sudraba zvaigzne, tās centrā ir ordeņa zīme. Muarē lente ar trim sarkanām un četrām sudrabotām vienāda platuma svītrām.

I šķiras ordenis piešķirts 11 personām – ģenerāļiem Jānim Balodim un Krišjānim Berķim, pulkvežiem Fridriham Briedim un Oskaram Kalpakam, Igaunijas ģenerālim Johanam Laidoneram, Polijas maršalam Juzefam Pilsudskim, Francijas maršalam Ferdinandam Fošam un ģenerālim Eiženam Žanēnam, Itālijas karalim Viktoram Emanuelam un ministru prezidentam Benito Musolini, kā arī Beļģijas karalim Albertam I; II šķiras ordenis piešķirts 61 personai (18 latviešiem un 43 ārvalstniekiem); III šķiras ordenis piešķirts 2072 personām (1600 nacionālās armijas karavīriem, 202 bijušiem latviešu strēlniekiem, 271 ārvalstniekam).

/http://www.la90.lv/?&top=-1&id=1840/

Šo ordeni katrs interesents varēja skatīt bezmaksas Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Tajā tika piedāvāts arī plašāks ieskats vēsturiskajos notikumos ar dažādu tā laika attēlu un video palīdzību. Pasākumi notika arī Latvijas kara muzejā, tādējādi rosinot vairākos cilvēkos interesi par vēsturi un, kā televīzijas tiešraidē izskanēja - bez vēstures nav nākotnes, jo ja cilvēks neapzinās pagātni, viņš nevar veidot nākotni.

Tie, kas izvēlējās skatīties garnizona militārā parāde pie Brīvības laukuma tiešraidē, varēja paspēt doties uz Zaķusalu, kur tika imporvizēta iespējamā Brīvības cīņu kauja.

Svētku kulminācija un aizkustinošākais moments sākās ar lāpu gājienu no Rīgas Brāļu kapiem līdz 11. novembra krastmalai (17.30 līdz 21.00). Strēlnieku laukumā tika aizdedzina'ti vairāki ugunskuri, kur ne tikai sildīja, bet arī radīja atmosfēru tuvāk vēsturiskajiem notikumiem. Koncerts sākās ar dažādām folkloras kopām - „Vilki”, „Skandinieki” „Vilkači” un vēlāk arī slavenā folk metal grupa „Skyforger”.

Neilgi pēc 21:00 un aicinājumu sekot koka plostam, šis piemiņas uguns no uguns plosta tika palaists Daugavā Brīvības cīnītājiem un strēlniekiem, galvenkārt, kuru kapu vietas nav zināmas. Tie, kas sekoja plosta diezgan straujajam tecējumam pa Daugavas straumi, nevarēja nepamanīt svecīšu virknes ap Rīgas pili. Pie pils sienas, kā jau katru gadu, katrs atnesa savu svecīti Brīvības cīnītāju piemiņai.

Laika gaitā arī paši laikapstākļi sāka atbilst tādiem, kādi tie bija izšķirošo cīņu laikā. Spītējot lietum, cilvēki ne tikai nesa svecītes, bet arī aizdedzināja apdzisušās, klausījās mūziku un centās sajusties tuvāk savai valstij.

Katram jābūt lepnam par savu valsti to cilvēku dēļ, kas atdevuši augstāko maksu - savu dzīvību, lai neatdotu viņu augstāko vērtību - valsts brīvību. 11. novembris ir kas daudz vairāk par koncerta klausīšanos 11. novembra krastmalā un papildus brīvām dienām.

« 1  2  3 »
96 4 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Ļoti skaisti. Lepojos par tādiem Latviešiem kuri nolika svecītes ar smaidu sejā. (:

11 1 atbildēt

Arī biju nolikt svecīti. Vēlāk izejot cauri Vēstures muzejam pārņēma tāda dīvaina, vēsturiska un pārdomu pilna sajūta. Tie kas naizgāja - nākošgad vajag obligāti. :)

4 0 atbildēt

svecīšu jūra :) skaisti!

3 1 atbildēt
Lepojos ar so valsti ne ar to kas to vada. Janoliek sveciti un jabrauc uz arzemem(:
2 0 atbildēt