local-stats-pixel fb-conv-api

Drifts 5. daļa - Drifta termini12

74 2

Šajā daļā būs ar driftu saistīti termini un to skaidrojums

1. daļa - http://www.spoki.lv/automoto/Drifts-1-dala-Ievads-un-vesture/211491

2. daļa - http://www.spoki.lv/automoto/Drifts-2-dala-sacensibas/211712

3. daļa - http://www.spoki.lv/automoto/Drifts-3-dala-masinas/212649

4. daļa - http://www.spoki.lv/automoto/Drifts-4-dala-drifta-panemieni/213365

Šī arī būs pēdējā daļa

Drifta termini

AE86

Toyota AE86 ir klasiska drifta entuziastu mašīna. Ražota no 1984. – 1987. gadam. To darbina DOHC 4-A GE motors, pakaļējā piedziņa un LSD. Japānā un drifta sabiedrībā visā pasaulē AE86 parasti dēvē par „Hachiroku”, kas ir mašīnas japāņu nosaukums un burtiski tulkojot nozīmē „Astoņi - Seši”

Čikane (chicane)

Ātrs S-Veida pagrieziens no kreisās uz labo vai no labās uz kreiso pusi, parasti atrodas aiz garām taisnēm, lai samazinātu braucēju ātrumu, pirms viņi nonāk līdz ciešākiem, lēnākiem pagriezieniem.

Pretstūrēšana (counterstreer)

Labojoša stūrēšana, ko lieto, lai balansētu un uzturētu slīdēšanu (stūres pagriešana pretēji līkumam, līdz ko mašīnas aizmugure sāk izslīdēt)

Saulīte (donut)

Pakaļējiem riteņiem pievada pietiekami daudz jaudas, lai tie sāktu spolēt, kas izraisa mašīnas rotēšanu ap priekšpusi, atkal un atkal.

Draftošana

Aerodinamiskas priekšrocības iegūšana, cieši sekojot vadošajai mašīnai.

Drifts

Drifts notiek, kad mašīnas jauda pārsniedz riepu saķeri, tā izraisot mašīnas slīdēšanu. Ar braucēja prasmi un noteiktām mašīnas modifikācijām šo it kā nekontrolējamo stāvokli driftu var kontrolēt un, patiesībā, tādā veidā braucējs var saglabāt lielāku ātrumu cauri līkumam.

Drift-zoku

Japāņu termins, apzīmē braucējus, kas iemīlējušies driftā, mašīnu slidināšanā un riepu spolēšanā.

Drifta Leņķis

Drifta leņķis ir leņķis ar kādu mašīna slīd driftā. Drifta leņķis ir svarīgs sacensībās un tas bieži tiek tiesāts kā daļa no braucēja stila – jo ekstrēmāks leņķis, jo labāk.

Drifta Karalis

Leģendārais japāņu sacīkšu braucējs Keiichi Tsuchiya. Viņš patiesi ir dzīva leģenda drifta pasaulē. Lai gan daudzi apgalvo, ka ir tikpat labi, ir tikai viens vienīgs Drifta Karalis – Keiichi Tsuchiya.

Drifta Brauciens

Attiecas uz jebkuru automobili, kas virzās pa noteikto drifta trasi.

Aizsargbarjeras

Betons, konusi, riepas, smiltis, grants vai tā visa kombinācija, lai pasargātu braucējus un skatītājus no mašīnām, kas zaudējušas kontroli. Driftā, lai demonstrētu savu stilu un prasmes, braucēji cenšas driftot barjerām pēc iespējas tuvāk, bez pieskāršanās

Hashiriya

Japāņu termins, kas apzīmē Japāņu sacīkšu kultūrā aktīvi iesaistītus braucējus. Lai gan šie braucēji bieži sacenšas uz publiskiem ceļiem, viņi ļoti cenšas netraucēt satiksmi un neaizskart citus braucējus.

Papēžu-Pirkstgalu Pārslēgšana (Heel-Toe Shifting)

Drifta metode, kur sajūgs tiek spiests ar kreiso kāju, kamēr ar labās kājas pirkstgaliem tiek spiestas bremzes un ar papēdi gāze, lai palielinātu apgriezienus pirms zemāka pārnesuma pārslēgšanas. Papēžu-pirkstgalu pārslēgšanas pluss ir gludāka pārslēgšana, bez mašīnas raustīšanās. Tas ir svarīgi driftā, lai saglabātu noteiktu ātrumu un leņķi.

Ikaten

Publiski pieejamas un profesionāli tiesātas reģionālas drifta sacensības

JDM

Saīsinājums no „Japanese Domestic Market” – Japānas iekšējais tirgus.

Ierobežotas slīdības diferenciālis (LSD - Limited Slip Differential)

Asu savienojums, kas pārnes jaudu uz to riteni, kam ir lielāka saķere. Ierobežotas slīdības diferenciālis ļauj riteņiem sabloķēties un griezties reizē. LSD driftā ir ļoti svarīgs.

Pārstūrēšana (sānslīde, oversteer)

Pagrieziena laikā mašīnai ir pārstūrēšana, ja pakaļējie riteņi neripo tieši aiz priekšējiem riteņiem, bet izslīd uz līkuma ārpusi.

Ceļa Trase

Trase, kas veidota uz ceļiem un šosejām un parasti iekļauj dažādas taisnes un līkumus. Piemēram, liels stāvlaukums, uz kura izvietoti konusi, kas atveido trasi nav tas pats, kas ceļa trase. Tāpat arī ovāla trase nav tas pats.

Rolling-zoku

Japāņu termins ļoti aizrautīgiem touge entuziastiem. Attiecas arī uz motociklistiem un jebkuru citu, kam patīk asi pagriezieni, vijīgi kalnu ceļi un šosejas.

Īsā Trase

Trase, ko izmanto drifta pasākumos un daudzās lielās sacensībās.

Silvia

Silvia ir Nissan 240SX japāņu versija. Silvia jaunākie modeļi ir S13, S14 un S15. Parasti tā tiek iekārota zemās cenas, sportiskā izskata un relatīvi spēcīgā, ar turbīnu aprīkotā, 4-cilindru motora dēļ. Nissan Silvia ir viena no vispopulārākajām drifta mašīnām.

Ski Drift

Šo ekstrēmi grūto un bīstamo driftu veic driftojot mašīnu, kamēr tā atrodas uz diviem riteņiem. Ja šo driftu neizdara perfekti, tad mašīna visdrīzāk apvelsies uz jumta un avarēs.

Touge

Vijīgs ceļš, kas ir īpaši piemērots driftam. Touge ir japāņu vārds, kas, burtiski tulkojot, nozīmē – pāreja. Tas attiecas uz kalnu pāreju, vai jebkuru no šaurajiem vijīgajiem ceļiem ap Japānas un citu ģeogrāfiski līdzīgu rajonu kalniem. Daudzu līkumu izveidošana stāvajos kalnu ceļos bija domāta drošībai un novērsa nekontrolējamu ātrumu sasniegšanu uz šiem ceļiem. Tāpēc ir ironiski, ka šie paši ceļi pēdējo divdesmit gadu laikā kļuvuši populāri ielu braucēju un motosportistu vidū, nodrošinot bīstamu un grūtu trasi, kur reizēm notiek nakts sacensības.

Tsuiso Cīņa

Kad divas drifta mašīnas sacenšas viena pret otru tandēma drifta braucienā.

Zemstūrēšana (Understeer)

Saķeres zudums mašīnas priekšējās riepās, ko izraisa pārāk liels ātrums attiecībā pret līkuma leņķi. Tas izraisa mašīnas izslīdēšanu uz līkuma ārpusi. Zemstūrēšana ir pretējais pārstūrēšanai.

74 2 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

"To darbina DOHC 4-A GE motors, pakaļējā piedziņa un LSD." emotion Jā jā, pakaļpiedziņa un pašbloķējošais diferenciālis to māšīnu darbina emotion Aber es saku, ka mašīnu darbina viņas pilots emotion

Man vēl patīk termini "pārstūrēšana" un vēl jo vairāk - "zemstūrēšana". Valodnieki jau ļoooti sen ir ieviesuši oficiālos latviešu tulkojumus overstīram un anderstīram - "pārliekā pagriežamība" un "nepietiekamā pagriežamība". Tik (nosacīti) formālā textā kā ZPD jau nu vajadzētu izmantot pareizu terminoloģiju.

BTW, cik dabūji par savu ZPD?

1 0 atbildēt

Saulīte (donut)

Virtulis :D

0 0 atbildēt

Nezinu, kur tieši var atrast tulkojumu, vnk jebkurā latviešu valodā izdotā auto literatūrā jau no kkādiem 70ajiem to sauc par nepietiekamo un pārlieko pagriežamību.

0 0 atbildēt

"LSD driftā ir ļoti svarīgs" emotion Sorry, katrs spriezh peec sevis, kaa saka, bet lai arii LSD nelietoju, iesmīdina šāds teikums :D un pat patiess :D

0 0 atbildēt

iekavas mani komentari Drifts Drifts notiek, kad mašīnas jauda pārsniedz riepu saķeri, tā izraisot mašīnas slīdēšanu. Ar braucēja prasmi un noteiktām mašīnas modifikācijām šo it kā nekontrolējamo stāvokli driftu var kontrolēt un, patiesībā, tādā veidā braucējs var saglabāt lielāku ātrumu cauri līkumam ( a kurs teica ka jabut jaudai? liels atrums problemas ar sakeri (grip ) un tu slidi (drift ) ) Pārstūrēšana (sānslīde, oversteer) Pagrieziena laikā mašīnai ir pārstūrēšana, ja pakaļējie riteņi neripo tieši aiz priekšējiem riteņiem, bet izslīd uz līkuma ārpusi. ( ne gluzi tas butu tulkojams (drifta sakara ) ka sanslides lenkis ir lielaks neka prieksejo ritenu pagriezsanas lenkis) Zemstūrēšana (Understeer) Saķeres zudums mašīnas priekšējās riepās, ko izraisa pārāk liels ātrums attiecībā pret līkuma leņķi. Tas izraisa mašīnas izslīdēšanu uz līkuma ārpusi. Zemstūrēšana ir pretējais pārstūrēšanai. ( bailes jo plakaniski var nolik jebko jautajums vai tas bus vadams )

0 0 atbildēt

labs raksts

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt