local-stats-pixel fb-conv-api

tiem, kam šogad ģeogrāfijas eksāmens10

107 2

Pēc īpaša lūguma uztaisīju kopsavilkumu par 4 visvairāk pieminētajām savienībām.


 

1. ES - Eiropas Savienība

Eiropas valstu ekonomiska un politiska apvienība, kura dibināta 1993. gadā. Tās svarīgākie kopīgie mērķi - politikas, darbības instrumenti, tiesību sistēma, institūcijas un to funkcijas un lomas lēmumu pieņemšanas procesā. Tajā ietilpst visas Eiropas valstis, izņemot Šveici, Norvēģiju, Īslandi, Lihtenšteinu, Horvātiju, Bosniju un Hercegovinu, Serbiju, Melnkalni, Albāniju, Maķedoniju. [kr4 izņemot Šveici, Norvēģiju, Īslandi, Lihtenšteinu un Adrijas jūras A piekrastes valstis].

1987. gadā ES vēlējās pievienoties arī Maroka, bet lūgums tika noraidīts, jo Maroka neatrodas Eiropā.


 

2. EBTA  -  Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācija

Tajā ietilpst:: Īslande, Lihtenšteina, Norvēģija, Šveice. [tātad tās, kuras nav ES, izņemot Adrijas jūras piekrastes valstis]

Tās galvenās pārvaldes atrodas Ženēvā [Šveicē].

Tās ietvaros visas plaša patēriņa preces tiek pārdotas bez muitas nodokļiem.


 

3. OPEC - Organization of the Petroleum Exporting Countries [naftas eksportētājvalstu organizācija]

Tajā ietilpst:  Alžīrija, Indonēzija, Irāna, Irāka,Kuveita, Lībija, Nigērija, Katara, Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirāti un Venecuēla.

Kopš 1965. gada OPEC galvenā mītne atrodas Vīnē, Austrijā.

Galvenie organizācijas mērķi,ir tās dalībvalstu naftas politiku koordinācija, kopīgu mērķu izvirzīšana, lai vislabāk varētu pasargāt savas intereses gan individuāli, gan kolektīvi.


 

4. NVS - Neatkarīgo Valstu Sadraudzība

Tā ir starptautiska organizācija, kas tika izveidota 1991. gada 8.decembrī. Tā ir brīvu valstu apvienība, kuras sadarbojas politiskajā, ekonomiskajā, militārajā un kultūras jomā.

Kad 1991. gadā sabruka Padomju Savienība, tās vietā izveidojās 15 patstāvīgas valstis. 12 no tām apvienojās NVS. Tās 3, kuras nepievienojās bija - Latvija, Lietuva, Igaunija.  Tās 12, kuras ietilpst NVS, ir: Armēnija, Azerbaidžāna, Kirgizstāna, Tadžikstāna, Uzbekistāna, Ukraina, Kazahstāna, Krievija, Moldova, Baltkrievija. Bija arī Turkmenistāna un Gruzija, bet tās vēlāk izstājās.

NVS deklarētie pamatprincipi:

*cilvēktiesību ievērošana, *iekšpolitikas koordinēšana, *ekonomiskā sadarbība, tās attīstību transporta un sakaru sfērā, *cilvēka veselības un apkārtējās vides uzturēšana, *vienota sociālā un migrācijas politika, *cīņa pret organizēto noziedzību, *vienota aizsardzības politika un valstu ārējo robežu aizsardzība.
107 2 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 10

0/2000

Man liekas, ka visu laiku saka ka būs par ES, bet... tur nekas īsti nav minēts, drīzāk jāatkārto par jaunattīstības valstīm, par to izaugsmēm and stuff! :)

0 0 atbildēt

Šogad ģeogrāfijā eksāmens nav nevienam, jo ir izņemts.

1 1 atbildēt

Vēl līdz 3. jūnijam tālu, pa vidu vēl konsultācijas

0 0 atbildēt

11. klasēs tam nebij jābūt kā izvēles eksāmenam - gribi liec, gribi neliec? mainijās tikai tas, vai 12. klasē tev būs jāliek 5 eksāmeni vai 4...

0 0 atbildēt