local-stats-pixel fb-conv-api

american akita (amerikāņu akita)8

izskatīju daudzus par suuņu šķirnēm veidotos rakstus, bet neko nemanīju par Amerikāņu akitām.

nedaudz par vēsturi un šķirnes izcelsmi.
Sākotnēji lielā japāņu suņa ( vēlāk Amerikāņu akita) vēsture ir līdzīga Japāņu akitas vēsturei.
kopš 1903. gada Akitas izmantoja kā cīņas suņus. sākotnēji -Akita Matagis ( vidēja izmēra suņi lāču medībām).
no 1868. gada Akita Matagis tika krustoti ar Tosām un Mastifiem. tā rezultātā palielinājās Akitas augums, taču dažas iezīmes tika zaudētas.
2. Pasaules kara laikā (1939.-1945.) Akitu ādu izmantoja militārām vajadzībām- kažokādas apģērba izgatavošanai.polocija pavēlēja saķert un konfiscēt visus šīs sugas pārstāvjus. daži suņu mīļotāji centās izbēgt no pavēles, krustojot Akitas ar Vācu aitu suņiem. pēc 2. pasaules kara Akitu skaits bija krasi samazinājies un eksistēja 3 atšķirīgi tipi: 1. Matagi akitas. 2. Cīņas akitas. 3. aitu suņu akitas.
pēckara 3šķirnes atjaunošanas procesā īslaicīgu popularitāti piedzīvoja Kongo-go no Dewa līnijas. dažas šīs līnijas akitas ASV militāro spēku pārstāvji aizveda uz Ameriku. ASV šīsuņu šķirne ātri tika iemīļota un ASV audzētāji šo līniju attīstija . sekoja liels popularitātes pacēlums.
1956. gadā tika nodibināts Amerikas akitu klubs .
1972.gadā Amerikas kennelklubs šo šķirni atzina. taču nebija divpusēja līguma starp AKC ( Amerikas kennelklubs) un JKC (Japānas kennelklubs) par savstarpēju ciltsrakstu atzīšanu , tādēļnevarēja ieviest jaunu asins līniju no Japānas. tādēļ ASV akitas manāmi atšķīrās no Japānas akitām. tās izveidojās savienotajās valstīs kā atšķirīgs tips, ar raksturīgām pazīmēm un tipu, kas nav mainījies kopš 1955. gada.

Izskts, raksturīgākās pazīmes:
liela auguma suns, spēcīgi veidots, labi sabalansērs, ar lielu masu un spēcīgiem kauliem. plata galva,kura veido strupu trīsstūri,ar masīvu/strupupurnu, ar samērā mazām acīm un stāvām,uz priekšu vērstām ausīm gandrīz vienā līnijā ar kakla mugurpusi.

aste
:
liela, labi apaugusi, augstu novietota, tur to uz muguras.

augums kopumā:
musuļots rūšukurvis, pakaļkājas, plecu līnija . garums lielāks par augstumu. ķepas -taisnas, līdzīgas kaķa ķepai (apaļas), ar bieziem spilventiņiem. krūtis- platas , dziļas.

apmatojums:
divkārtains- pavilna bieza/ mīksta/ blīva. vilna taisna/ cieta un nedaudz sacelta.vilnas garums uz skausta un skausta apmēram 5 cm garš.

Krāsa: Jebkura krāsa kā sarkana, dzeltena, balta, utml.; vai pat pinto un svītraina. Krāsas ir spilgtas un tīras, atzīmes labi sabalansētas, ar vai bez maskas vai balta laukuma uz pieres. Baltiem suņiem (viendabīgā krāsā) nav maskas. Pinto krāsa ir: balta pamatkrāsa ar lieliem, vienmērīgi izvietotiem plankumiem, kas klāj galvu un vairāk kā vienu trešdaļu ķermeņa. Pavilnai var būt nedaudz citāda krāsa kā vilnai.

Ausis:
Stingri stāvošas un mazas attiecībā pret pārējo galvas daļu. Ja ausis, mērot to garumu, noloca uz priekšu, to gali pieskarsies augšējam acs plakstiņam. Ausis trīsstūrveida, viegli noapaļotiem galiem, platas pie pamatnes, ne pārāk zemu novietotas. Skatoties no sāniem, ausis novietotas leņķī uz priekšu pāri acīm turpinot kakla līniju.

LIELUMS:
Augstums skaustā: suņiem: 66-71 cm
kucēm: 61-66 cm

Uzvedība/ raksturs:
uzskatu,ka cīņassuņa raksturs vēljoprojām ir saglabājies, ja vien to audzinot neapspiež, tad tas varētu sagādāt grūtības saskarsmē ar citiem suņiem. šis ir iemesls kādēļ Akitas jau kopš kucēna vecuma ir jāsocializē-jāved suņu skolās, jāstaigā pa pilsētu, kur daudz cilvēku un jāaudzina.
draudzīgs, modrs, atsaucīgs, cienīgs, palausīgs un drosmīgs.

uzturās:
'pārsvarā ārā. pateicoties biezajai vilnai panes patiešām aukstu laiku. maniem paradīze ir -5 grādu aukstumā.
vasarā viņiem ir grūtāk. mums paveicies- parsimts metrus no mājas ir upe Gauja tur arī vedam viņus peldēties.

spriežot pēc savām Amerikāņu akitām:
reti rej, bet ja rej tad pa nopietnam un balss ir rupja/skaļa/ dobja. vispār viņiem ļoti patīk dzīvoties, patīk mazi bērni.
ēt sauso , suņiem paredzēto barību papildus var dot vitamīnus. baro 1-2 varbūt3 reizes dienā. es savus baroju 2 reizes dienā. brokastīs dodu sauso barību vakariņā auzu pārslu putru vai putraimu putru ar vārītiem kauliem un maizi.

mājās ir 2 Amerikāņu akitas šķirnes pārstāvji- suns un kuce tādēļ nākotnē ( gada beigā vai nākamgad) plānojam radīt kucēnus! esam Valmierā!!!

Latvijā šādas šķirnes suņi ir apmēram 10. tuvākās audzētavas ir Lietuvā un Polijā u.c.


paldies, ka izlasīji. un jauki, ja ieinteresēja! :)
« 1  2  3 »
5 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000
EU KUR LABS.....HMM ......
1 0 atbildēt
Smuks jaw ļoti ! emotion
1 0 atbildēt

japāņu akita manšķiet ir visslabaka. :)

1 0 atbildēt
Man pohuj - es tankā!
0 0 atbildēt
Ljoti skaists suns :) Un cik maksa kucēns? emotion
0 0 atbildēt
$$$$$ ???
0 0 atbildēt
jūs esat par šo šķirni kaut ko iepriekš jau dzirdējuši, vai arī pirmā reize, kad tādus redzat??
0 0 atbildēt
Esmu dzirdējis - man vienam paziņam arī ir akita! Starp citu - arī Valmierā! :)
0 0 atbildēt