local-stats-pixel fb-conv-api

Uzlabo savu valodu, tīni!90

790 16

Šodien sēdēju spoki.lv un man radās ideāla ideja rakstam (rakstu sērijai) - kāpēc gan nepamācīt tīņiem (kā arī jauniešiem, kuriem vēl apmatojums neaug) latviešu valodu. Šeit tiek celta tāda brēka par gramatikas un interpunkcijas kļūdām, bet pagaidām lietas labā nekas netiek darīts. Tāpēc domāju, ka šādi raksti, kuros tiek apskatītas tipiskākās un rupjākās gramatikas kļūdas, varētu būt noderīgi.

Tā kā šis ir pirmais raksts un neko sagatavojis es neesmu, tad sākšu ar tām basic lietām. Ar tām, kuras ir pamanāmākās un biežākās kļūdas. Jau iepriekš atvainojos par savām gramatikas un interpunkcijas kļūdām šajā rakstā. Ja tev tādu izdodas atrast, tad tu pārdomā savu dzīvi un saproti, ka kļūda manā rakstā tomēr ir sīkums...

Iesākumā atcerēsimies, ka pirms saikļiem (un nevis vārdiem) "bet", "lai", "ka", "taču", "kad", ja tie atdala divas patstāvīgas teikuma daļas (1. daļa: Es eju, 2. daļa: Pēteris iet - Es eju, bet Pēteris iet), IR jāliek komatu. Ar saikļu lietojumu nevajag aizrauties. Labāk uzraksti 3 teikumus, nevis vienu teikumu ar 7 daļām. Būs vieglāk lasītājam, un tev pašam mazāka iespēja kļūdīties.

Ļoti būtiski ir atcerēties, ka vārdus, kuri satur "kaut", raksta šķirti. "Kaut gan", "Kaut vai", "Kaut kas" un citi.

Tu jau esi pietiekami liels, lai pārstātu teikt "es gribu uz podiņa". Nu jau tu droši vari teikt es gribu uz tualeti. Tāds vārds "tolete" latviešu valodā nepastāv. Jā, tā izrunā, taču ne vienmēr raksta tā pat kā izrunā. Lai gan vārdu Saeima šeit lieto retāk, arī uz viņa ir iespēja uzrauties. Būsim tik laipni un mūsu mīļo deputātu māju nesauksim par saimu. Arī par "Seimu" nesauksim, jo tas ir Lietuvā.

Kā pēdējo šodien paskaidrošu, kad lietot "ka" un kad "kad". Abi saikļi ir diezgan līdzīgi, taču nav tā, ka viņus var lietot uz maiņām. Vieglāk ir pateikt, kad izmanto "kad". Saikli "kad" lieto, ja runa ir par laiku. Pieņemsim - es zinu, kad ieradīsies vecmamma - šajā gadījumā es zinu cikos (kurā datumā) ieradīsies vecmamma. Bet, ja es saku "es zinu, ka ieradīsies vecmamma", tad es zinu, ka vecmamma ieradīsies, bet nelielos ar to, ka es zinu cikos viņa ieradīsies. Tātad - saikli "kad" lietojam runājot par laiku.

Vēl viena kļūda ienāca prātā. Vārdi turpretim un turpretī. Atgādināšu, ka tāda vārda kā "turpretīm" latviešu valodā nav. Kā visvieglāk atcerēties? Iedomājies, ka tev ir maz tintes un tu vari izvēlēties, vai uzrakstīt "m" vai arī uzlikt garumzīmi uz "i". Saprati? Ceru, ka ievērosi.

Laika gaitā paskaidrošu, pieminēšu un centīšos iemācīt, kā izvairīties un citām tipiskām, tradicionālām un muļķīgām kļūdām. Iesākumā tādi viegli piemēri, lai galva nepārkūp. Es esmu diezgan pārliecināt, ka, ja ievērosi vismaz šos padomus, tad tavam rakstam nāks papildus plusiņi klāt (un tas ir tas, ko tu vēlies, vai ne?).

790 16 90 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 90

0/2000

Ir oke, vienīgā lieta, to visu māca pamatskolā un lietotāji kuri nepareizi raksta, paši vainīgi, ka neklausījās skolotājā. 

81 1 atbildēt

Tagad tev saniknojušies tīņi samīnusos :D

74 0 atbildēt

Jūtos kā latviešu valodas stundā .Labais ;DD

37 0 atbildēt

P*huj par to pareizrakstību, pamāci labāk integrāļus.

31 4 atbildēt

Jūtu, ka te būs pilns ar komentāriem, kuri sāksies ar "tev nav pohuj kaa raxta?" :D

21 0 atbildēt

''kāpec gan nepamācīt tīņiem (kā arī jauniešiem, kuriem vēl apmatojums neaug) latviešu valodu.''

Sasmējos.

17 0 atbildēt
epg avatarsepg

vārdu "Saeima" gan vienmēr jāraksta ar lielo sākuma burtu...

14 0 atbildēt

Jā, te spokos bieži var redzēt, kā valodas likumu neievērošana izbojā rakstu, kas varētu būt tiešām labs..

13 0 atbildēt

Par skaistu latviešu valodu emotion

13 0 atbildēt

Ideja jau tev ir laba, bet, manuprāt, tie, kas nejēdz rakstīt kā pienākas, arī nejēgs izlasīt šo rakstu līdz galam. 

8 0 atbildēt

Paldies.

5 0 atbildēt

Man tracina, ja vārdu ''esmu" un "ir" vietā raksta "esu" un "ira". Par pārējo īpaši nepiesienos, neesmu latviešu valodas skolotāja :D

5 0 atbildēt

padoms tautai izmantojiet tildes birojs palidz tiesam :)

4 0 atbildēt

Pārdomāju savu dzīvi un konstatēju, ka kļūdas tavā rakstā tomēr nav sīkums- ja māci citiem pareizrakstību, tad tā arī pašam ir jāievēro!!!!!!!!

4 1 atbildēt

un kur ir neiemācītais vārds "istaba"? :D

3 0 atbildēt

Man tieši pirms pusstundas ienāca prātā, ka varētu sākt taisīt šāda veida rakstus, bet neuztaisīju, jo bail taisīt, kad pati pilnīgi iespējam ielaidīšu kļūdas. :D

šodien kādā rakstā bija viens komentārs, ka šis ir jauniešu portāls un nav ko piekasīties pie kļūdām, bet pēc brītiņa draugos bija labs piemērs:'' Ejam ēst Jāni.'' vai ''Ejam ēst, Jāni.''  Pieturzīmes izglābj dzīvību. ;DDDD

3 0 atbildēt

Kā man skolotāja man mācija rakstīt tā arī rakstu 

5 2 atbildēt

Malacis, prieks, ka vismaz ir kads latvietis, kurs raksta pareizi. ;)

2 0 atbildēt

Es ceru, ka tu šeit visus likumus nesāksi rakstīt.

2 0 atbildēt

paldies,ka pastāstīji. ;dddd

2 0 atbildēt
« 1  2  3  4 »