local-stats-pixel fb-conv-api

Prieks par velti28

63 2

Saistīts raksts šeit: APP ceļā uz sirdi.

Vai tiešām man būtu jāgīko, lai pieradītu kāpēc Linux ir labāks par Windows?

Nē, man nav jāsalīdzina atvērtais kods  ar slēgtā tipa programmatūru, nav jāsalīdzina izmaksas, kuru ziņā Mikromīkstais (Microsoft) krietni pārsniedz savu reālo vērtību, bet Linuxa distribūti Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, OpenSuse, FBSD un citi ir par tīru paldies, kurš pat nav jāpasaka skaļi. Jā, bezmaksas legāla programmatūra ar atvērtā tipa kodu. Latvijā Ubuntu popularitāte lēnām aug tieši tapēc, ka izplatītāji piedavā portatīvos datorus ar instalētu Ubuntu. Salīdzinājumam – dators ar Ubuntu ir +/- 100 latu lētāks. Ubuntu ir taupīgs gan pret Jūsu maciņu, jo neko neprasa pirkt (tai skaitā arī antivīrusu pirkt nevajag tā iemesla dēļ, ka nav vīrusu Linuxa failu sistēmai), bet arī pret datora resursiem. Darbojoties uz to pašu TCP/IP protokolu, tikai mazliet Linuxētu, internets iegūst paātrinājumu, kas tiešām liek Jums izjust ātrumu, kur piedāvājis provaideris, nevis Mikromīkstā produkcija.

Bet ko es vēlējos pateikt? Ir iznākusi Linuxa 10 versija. Jaunas iespējas, jauni likumi, bet vecais, mīļais Open Source. Varētu teikt, ka Ubuntu 10 ir Windows7 Linuxa versija, tikai vēl labāka par Mikromīkstā 7. Nāves grēku. Domājat, ka Ubunts špikojis kko? He-hē, Ubuntu 9. Laidiens iznāca vēl pirms Loga Vistas, tatad špikošana tiek izslēgta.

Neticīgajiem: Weta Digital efektu studijā Jaunzēlandē rada 3D epizodes tādām filmām kā "Gredzenu pavēlnieks", "King Kongs", utt. Nesen parādījās informācija, ka arī filma "Avatar" ir radīta šajā studijā. Viņi izmanto HP asmens serverus un SAN datu tīkla risinājumu no BluArc un NetApp. Kopējie datu centra parametri: 40000 servera kodoli, 104 terabaitu operatīvā atmiņa, 3 petabaitu datu tīkls, 10Gb/s Ethernet tīkls. Uz šīs infrastruktūras darbina Ubuntu Linux operētājsistēmu, Maya un Pixar 3D vizualizācijas programmas.

Pēdējiem neticīgajiem: Gadu atpakaļ "Nokāries" bija Linux serveris, kas bez pārstartēšanas darbojies gandrīz 10 gadus ( no 1998.gada 12.jūnija). Operētājsistēma - OpenBSD. Servera dzelži: Pentium-133, 32MB RAM. 4GB Quantum IDE HDD. Ar 95-98 vai Nt Logu cik ilgi tas būtu izturējis bez pārstartēšanas? Mēnesi, varbūt 2? Ar Linuxu šis dinozaurs pārdzīvoja arī citu tādu izmiršanu.

Ar šo visu es velējos teikt, ka laiks iesākt runāt par Linux un tā piedāvātajām iespējām. Turpmāk no manis vismaz viens raksts par Linuxu katru nedēļu – sākot no elementāras lietošanas, jo Ubuntu lozungs ir “Linux normāliem cilvēkiem”, beidzot ar programmu testēšanu un programmēšanu Linuxā, konkrētāk, pārsvarā Ubuntu.

Jauno Ubuntu varat lejupielādēt šeit:

Ubuntu Desktop 10.04 32-bitu CD
Ubuntu Server 10.04 64-bitu CD

Ubuntu 10.04 ir LTS operētājsistēm, jeb Long Term Support OS, kas Serverim garantē atbalstu 5 gadus, bet parastam datoram – apmēram 3 gadus pilnu atbalstu.

Ja nevēlies vel instalēt, bet nogaidīsi jaunumus, vari doties uz Raiņa bulvāri 19 Rīgā, kur LU Linuxa Centrs  032. Telpā piedāvās iepsēju iepazīties ar to. Kāpēc zagt draņķīgu OS, ja par velti vari iegūt labāku?

63 2 28 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 28

0/2000

Windows ir windows, būs vienmēr ne sliktāks ne labāks. Pašam ir  bijuši visādi linux paveidi, vislabāk man ir patikuši KDE desktop versijas, jo atgādina tik jau slaveno windows OS. Funkciju ziņā KDE desktops ir lietošanā ērts arī tādam,  kurš nepārvalda datoru tik labi, tomēr ne viss ir tāds pats kā windows start menu, bet pamatfunkcijas izpildīt var. Par programmām linux os to ir pietiekami, lai neteiktu ka nav galīgi. Ir daļa programmu kuru var ustadīt linux os grafiskā vide, daļai jālien konsolē, Pozitīvi tas ka lielākai daļai linux os ir jau integrētās programmas kā skype, torrentu klients, zīmēšanas programma, interneta pārlūks ...utt  

3 0 atbildēt

manam pc ir Ubuntu |(

2 0 atbildēt

Humm, man ir bijis linukss uzstacionaaraa, patika, bet naacaas paarinstaleet, jo siikie nesaprata vinjaa neko..

Pashai kaa portatiivais - arii meginaaju uzbuntu, kubutu, un veel vienu linuxa paveidu uzinstaleet, bet neko vairaak par cms nedabuuju (vainoju veco videokarti).

Linuksam ir plusi, bet lielaakasi miinus vareeetu buut pogrammas, speeles uc. lietas, kuras neatbalsta linuksu, tikai win7 un pa retam MAC..

(MAC vispaar, pikjo veel vairak)

2 0 atbildēt

ja jau tik labz, kamdēļ vēl 95% lieto windows? emotion es gan uz mac pārgāju, pieradu un ir baigi ok.

2 0 atbildēt

Man tieši sorīt notika apdeits no 9.10 versijas uz 10.04 :) visas atšķirības vēl neesmu pamanijis,bet nu dažus jaunus labumus jau esmu pamanijis!)) 

2 0 atbildēt
rws avatarsrws

Linux ir Ok! Pats arī esmu izmēģinājis. Tikai 1 nelaime kāpēc nelietoju - nav draivera manai ATI video kartei (ATI vaina, ka nenodrošina draiveru atbalstu nemaz ne tik vecai videokartei), kas spētu darbināt S-Video. Citādi man patika. Uz nākamā datora noteikti mēģināšu atgriezties pie Ubuntu vai Fedora.

2 0 atbildēt

anonimajam īstais vārds ir Edgars Liepa un viņu visi apbizo visu viņa mūžu. Tie ir kaut kurmaizdomīgi biezi dzirdeti apgalvojumi :D

1 0 atbildēt

Fu baav, domaaju nevis win7, bet visppar win, mazliet paarrakstiijos. :D

1 0 atbildēt

macam piemeram ir pat vel labakas progas konkretiem uzdevumiem ka windam. Ir pat ms office, kas izskatas pat krutak neka pasham windam. ir ari popularakaas speles.

1 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " Hahaha, ej attīsties, retardētais infantil. :3 " Gluži to pasu var tev teikt.

0 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " Wtf, autors apstiprināja manu pieņēmumu, ka i... " Pašol zini kur, mīkstais? Atradies ģēnijs, patiesībā neesi ne gudrs, ne drosmīgs, ja proti komentēt slēpjoties tikai... :D Ananoška- onanoška... :D Ja reiz sajuti piecūkotu bikšu smaku, paskaties vai savas neesi pietaisījis, jo manā galā nekas nesmird...

0 0 atbildēt

Es arī palieku pie Windows. Linuxam ar nav ne vainas, esmu ar to ar darbojies, bet tomēr - man ir iemesli, kādēļ es biju, esmu un palikšu pie Windows.

0 0 atbildēt

atbildot uz Peace komentāru " Labi, tur tu mani pieķēri, rakstu nelasiju.... " Protams... Bet nevar jau visu dienu slimnīcā ar datoru darboties... Jāguļ, jāārstējas arī...

0 1 atbildēt

atbildot uz BoyDestroy komentāru " linux prieksh servera, windows prieskh majam,... " Iemācies ielogoties! :D Kurā vieta bija tā rakstīts? Nefantazē - UBUNTU ir gan personālajam, gan portatīvajam, gan serverim. Un kā aju rakstīju - Winda ir sekundārā OS man, kuru izmantoju tikai tajos gadījumos, ja nepieciešamās darbības veikšanai vēl nav izstrādāta pilnvērtīga Linuxa alternatīva.

0 1 atbildēt

Huinja...

1 3 atbildēt

atbildot uz niks komentāru "   Autors izklausās pēc galīga muļķa. :... " Komentāra autors

nenosmaks sev pautos?

Nez vai nu PSRS laika produkcija

Vai vienkārši smadzeņu distrofija

Vai kas tam anonīmiķim tur bija...

Viņam vajag visu zem letes bet citiem lai masveidā

Tiek saberzta Winda - tada maisveidā.

Vai nu lohs pēdējais, kas tik nodirst māk

Vai maybe hakeris, jo kurs cits tad savādāk

Izzīstu šitādu bulšitu no sava pirkstiņa.

Man parādīt kur jāiet dirst viņam?

 

Tavs viedoklis ir kā jautājums relatīvs -

Atbildi nevajag, jo esi Windofīls

Ubuntu nosaukt par Linuxa vienīgo veidu?

Būtu labāk netā veicis reidu...

Specīālimultimedia versijas taisītas -

3 reizes ātrāk par Windu raisījās,

Viss skaisti taisījās,

Kamēr Winda pa Reģistriem maisījās.

Galīgi vecais, ja nejēdz ko saki,

Paklusē, nevis izgāzies traki...

Nelielies ar zinībām, kas itkā tev ir,

Ja reāli pat nezini kas ir pīr-tu-pīr...

 

Ierij slimais windofīli! emotion

0 2 atbildēt

atbildot uz Peace komentāru " Attradu tavā vietā dažas bilžas par tēmu ht... " Lielākā problēma - nespēja iedziļināties rakstiskā tekstā! Skaidri un gaiši rakstā inēts bija: " Turpmāk no manis vismaz viens raksts par Linuxu katru nedēļu – sākot no elementāras lietošanas, jo Ubuntu lozungs ir “Linux normāliem cilvēkiem”, beidzot ar programmu testēšanu un programmēšanu Linuxā, konkrētāk, pārsvarā Ubuntu. ". Varbūt tomēr pārlasīt rakstu, pirms rādīt to, ka neiedziļinies tajā vai nesaproti to?

0 2 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " ;) linux winod klaat nestaaj.. visi blaujat k... " Man sekundārais OS ir licenzēts WXPP. Darba dēļ - birokrātu prasības.

0 2 atbildēt

Mani apmierina arī Window, par to Linux pārāk daudz sliktu lietu dzirdētas.

2 4 atbildēt