local-stats-pixel fb-conv-api

Novuss: spēle, kas radusies LV41

113 2

 

Daudzi no jums jau noteikti zināja, ka novuss ir radies Latvijā un teiks ak tu lohs, bet es to uzzināju tikai pirms apm 2 nedēļām. Domāju, ka novuss ir nepelnīti aizmirsts, tpc ievietoju rakstu par novusu.

Novuss (igauņu: koroona) ir biljardam līdzīga spēle, ko spēlē uz novusa galda, ar kiju izdarot sitienus pa kauliņiem, kas izgatavoti no koka. Galds ir no koka kvadrāta formā 1 x 1 m ar apaļiem caurumiem stūros. Novuss radies Latvijas un Igaunijas teritorijā, kur spēlēts jau kopš 1927. gada; spēles noteikumi izstrādāti 30-to gadu sākumā. 1932. gadā norisinājušās pirmās novusa meistarsacīkstes. Novuss tiek uzskatīts par Latvijas nacionālo sporta veidu.

Vēsture

Tiek uzskatīts, ka novuss Latvijā parādījās 1920. gadu beigās. Kādu no bāra biljarda paveidiem Anglijā bija noskatījuši latviešu jūrnieki un pēc skicēm tika izgatavots pirmais novusa galds. To sāka spēlēt ostas pilsētās: Ventspilī, Liepājā un Rīgā.

1932. gadā P.Tjutenikovs izdevis pirmos novusa spēles noteikumus. Tajos viņš pieminēja, ka šo spēle Latvijā sākta spelēt pirms 5 gadiem, tāpēc tiek pieņemts 1927. gadu uzskatīt par novusa sākumu Latvijā. Igaunijā šo spēli sauca par "korona", bet Latvijā novuss attīstījās daudz straujāk.

1932. gadā Rīgā notika pirmās Latvijas meistarsacīkstes novusā. Pirmais čempions bija Alberts Ramiņš. Līdz Otrajam pasaules karam Latvijā notika vairākas novusa individuālās un komandu meistarsacīkstes.

Pēc kara Latvijā novuss strauji uzplauka. 1963. gada 6. decembrī tika nodibināta Latvijas Novusa federācija, par vadītāju ievēlot Jāni Piebalgu. Sākot ar 1964. gadu, tika organizēti Latvijas individuālie čempionāti un ar 1966. gadu, komandu čempionāti. Ap 1980. gadu vidu Latvijā, pēc toreizējās Republikas FKSK uzskaites datiem, ar novusu nodarbojās vairāk kā 55 000 novusistu. Notika daudzi novusa turnīri, kausu izcīņas un pilsētu sacensības.

Ārpus Latvijas 1973. gadā Čikāgā (ASV) tika dibināta jaunu novusa organizācija "Ziemeļu Amērikas latviešu novusa savienība" (vadītājs Aleksandrs Kandrovičs). Katru gadu Toronto (Kanādā) notika ASV - Kanādas vienību sacensības.

Mūsdienās novusu spēlē arī ASV, Kanādā, Austrālijā, Krievijā, Anglijā, Gruzijā, Vācijā, Izraēlā, Somijā.

Vācijā labdarības organizācijas „Kindergesundheit-grenzenlos-Fonds” dibinātāji nolēma ne tikai iekļaut novusu 1. Baltijas bērnu olimpiādes programmā, bet arī organizēt Vācijā pirmo starptautisko novusa turnīru.

113 2 41 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 41

0/2000

nav aizmirsts. katru vasaru ar chaljiem speeleejam.

5 0 atbildēt

atbildot uz kailavista komentāru " ctrl + v " ctrl+s+o?

es jau neteicu, ka tas ir mans origjinaalraksts  

5 0 atbildēt

Novu ir the best un tik tiešām viņš viss izplatītākais ir tieši latvijā un baltijas valstīs!

Lielākodaļ pasaulē pat nezina kāds viņš izskatās!

4 0 atbildēt

nekad nebuutu domaajis ka latvija izgudroja

4 0 atbildēt

jau spēlēju pirms pāris dienām, kad būs saulaināks laiks tad sāksies īstā spēlēšana :)

3 0 atbildēt

Mums mājās ir galds. Mana māte dodas uz sacensībām, Mājās nav vairs kur kausus un medaļas bāst. :D 4. republikā tika. Es ar mācos. Laba spēle. Jautra. (sun)

3 0 atbildēt
hzT avatarshzT

forši pats vēl vakar garažā spēlēju , bpetinieki vairākas reizes paņēma rociņu :P

2 0 atbildēt

novuss un aliņš nekas labāks nav!

2 0 atbildēt

tieši, ko vēlējos uzzināt. ++

2 0 atbildēt

novuss nav zudis. vismaz man ne emotion

2 0 atbildēt

atbildot uz CmpuM komentāru " Ir patents ka tieshi Latvija ir izgudrots nou... " ir, un?  

2 0 atbildēt

nu soav nemaz tik traki es arii tikko uzzinaaju!

1 0 atbildēt

chksss tu vakar piedzimi?

 

anglija tak dzivo vairaki desmiti tukstoši latviešu

1 0 atbildēt

njā novusu es gandrīz katru dienu spēlēu, pats tādu uz dzimšanasdienu dabūju, bet nu man nepatīk, ka fishkas mēdz nodilt un ari lūst galbaliņi nost pēc daudziem, stipriem sitieniem :(

1 0 atbildēt

Ībajā var ganjau!

1 0 atbildēt

Novuss, gūt ! :)

1 0 atbildēt

Tieši šodien sanāca uzspēlēt pēc ilga, ilga laika. emotion

1 0 atbildēt

Jūū novuss

1 0 atbildēt

njaa skolaa pa starpbriizhiem vislaik kapaajam

1 0 atbildēt

atbildot uz CmpuM komentāru "  Kas un!?!?! Es miilu Noussu !!! :D"

aa:D

1 0 atbildēt