local-stats-pixel fb-conv-api

Nameja gredzens18

79 3

Nameja gredzens ir viena no latviešu rotaslietām. Šis gredzens simbolizē puiša pārtapšanu par vīrieti. Sievietes valkāja šo simbolu kā saktas, kaklarotas, aproces, utt.

Katrs gredzens ir roku darbs un tādējādi unikāls, tomēr tos vieno viena īpatnība - tas vienmēr ir bizes veida - sastāv no trīs vijumiem. Katrs vijums attiecināms uz vienu no senlatviešu novadiem - Vidzemi, Latgali un Kurzemi, it kā norādot, ka par spīti visām nesaskaņām, šie trīs novadi tomēr ir viena tauta.

 

Vēsture

 

1279.gada zemgaļu ķēniņš Namejs pēc sekmīgām un varonīgām cīņām atbrīvoja gandrīz visu Zemgali no vācu jūga. Kad viņš aizjāja uz Lietuvu, lai ar tās ķēniņu kopā tālāk cīnītos pret vāciešiem, viņš lika saviem rotkaļiem izkalt šādus gredzenus un izdalīja tos saviem tuvākiem. Gredzena vijums norāda Latviešu ciešo draudzību un izturību, spītējot pārspēkam. Mūsu laikos daudz Latviešu valkā šo gredzenu kā pazīšanās zīmi. Nameja gredzens ir viens no daudzajām īpatnējajām Latviskām rotām.
  Apzīmējums saistās ar Zemgales ķēniņa Nameja vārdu. Kad kādās dzīrēs vācu ordeņa komturs ķēniņu smagi apvainojis, visi Zemgaļi sacēlušies par ķēniņa godu, ieņēmuši ordeņa pili un tautas tiesa sodījusi ar nāvi vainīgo bruņinieku. Vēlāk, lai pasargātu savu zemi no ordeņu postītājiem un jauniem kariem, Namejs labprātīgi devies trimdā, turpinādams cīņu pret ordeni, kopā ar Lietuviešiem, ordeņa zemēs Austrumprūsijā. Nameja gredzens tagad simbolizē tautas vienību, ko pauž gredzena ciešie pinumi. Devīze: "visi par vienu, viens par visiem".

79 3 18 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 18

0/2000

sis gredzens ir gandriiz katram 2. gredzenu nesatajam, loti izplatits stap Latvieshiem :)

9 0 atbildēt

emotion  Nevajag likt rakstus par lietām kuras nesaproti. Nameisim ar nameja gredzenu nebija nekāda sakara un vinjs noteikti nav licis saviem rotkaļiem izveidot šadus gredzenus. Nameja gredzens pie mums ir atceļojis no skandināvijas, turklāt nevienā no bildēm nav attēlots pareizs nameja gredzens. Nameja gredzenam jābūt ar trīs pinumiem un pārtrauktam. Mūsdienās par šādus pareizus gredzenus valkā retais, jo lielie rotu razotāji neiedziļinoties vēsturē un nameja gredzena nozīmē ražo gredzenus.Pareizus gredzenus veido daži rotkaļi, kas ir iedziļinājušies vēsturē un gredzena nozīmē,emotion bet tādi cilvēki kā tu liek rakstus kuros ir 50% leģenda un 50% paša izfantazējumi. Ir pat zinātniski pierādīts, ka īstajam nameja gredzenam ir laba ietekme uz cilvēku veselību, bet mūsdienu gredzeni ir iespēja nopelnīt uz cilvēku nezināšanas rēķina.emotionemotion

8 0 atbildēt

Cik tad te tāda gredzena īpašnieku ir ??? +1

6 0 atbildēt

Neateiktos no tāda :)

6 0 atbildēt

Tagad zinasu ko tas Nameja gredzens nozimee +

5 0 atbildēt

vienbriid domaaju velkaat shitaadu vai tomer kaadu smukaaku

5 0 atbildēt

gruuti atrast iistus nameja gredzenus, parasti ir kkādi pakaļdarinaajumi ar 2 vijumiem, vai vispaar kkādi ļevie,,

2 0 atbildēt

No visiem gredzeniem šis manā kolekcijā ir vismīļākais. emotion

2 0 atbildēt

Jap man ir tāds!emotion

2 0 atbildēt

mulkības,,  nameja gredzens vijās no 4 stīgām,       vnk izskatās ka no 3,, 

1 0 atbildēt

man patiik pirmais gredzens...

1 0 atbildēt

jeiij. man majaas arii irr.

1 0 atbildēt

arii neesaatu, bet ar sudrabyu nesaskan man..

1 0 atbildēt

Buus jaanopeerk :))

1 0 atbildēt

man tādi veseli 2 uz rokas :P

1 0 atbildēt

juuu.. namejs, tas ir labs brinums!

3 2 atbildēt

👍

0 0 atbildēt