local-stats-pixel fb-conv-api

Ja pagarina mācību gadu, brīvlaiks jāizdala pa visu gadu125

784 37

Ja tiek īstenots izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa priekšlikums par mācību gada pagarināšanu, brīvlaiku vajadzētu vienmērīgi izdalīt pa visu mācību gadu.

Šādu viedokli ziņu aģentūrai LETA pauda biedrības Vecāki par izglītībuvaldes locekle Silvija Titova. "Ja tiek piesaukta Eiropas valstu pieredze par mācību gada ilgumu, tad ir jāņem vērā, ka šajās valstīs brīvdienas skolēniem ir biežāk mācību gada laikā. Tādā gadījumā arī Latvijā vajadzētu rīkoties līdzīgi - skolēni mācās pusotru mēnesi, un tad ir viena nedēļa brīva, jo mācību slodze skolēniem ir ļoti liela," sacīja S. Titova.

Viņa uzskata, ka pirms lēmuma par mācību gada pagarināšanu vajadzētu izvērtēt mācību programmas, kuras ir pārslogotas, bez sistēmas, kā dēļ skolēniem ir vājas zināšanas. Vecāku pārstāve kritizēja mācību grāmatas, kas drīzāk atgādina faktu apkopojumu, nevis reāli palīdz skolēniem apgūt mācību vielu. Kā piemēru viņa minēja vēstures grāmatu, kur vienā nodaļā ir par Divupes, Vācijas grāfistes un padomju laika cilvēkiem. Titova uzskata, ka šāda mācību grāmatas struktūra nesniedz skolēniem priekšstatu par pasaules attīstības posmiem. Arī literārie darbi netiek analizēti, kā rezultātā skolēni nespēj apgūt vērtības, neattīsta spriestspēju, teica divu skolēnu mamma.

S. Titova uzskata, ka par bērniem izglītības sistēmā netiek domāts, katrs ministrs cenšas īstenot savas personīgās ambīcijas, par kurām neviens no viņiem neuzņemas atbildību.

Viņai ir arī kritisks viedoklis par ministra ieceri iecelt skolu direktorus uz noteiktu termiņu. "Skolu reitingi liecina, ka augstākus sasniegumus izdodas sasniegt tām skolām, kur ir tradīcijas un šo skolu direktori strādā vairāk nekā desmit gadus. Kas notiks, ja direktori mainīsies pa četriem pieciem gadiem, turklāt viņi nenāks no konkrētās skolas vides? Skolās būs haoss, un maz ticams, ka skolēnu sasniegumi uzlabosies," prognozēja S. Titova.

Vecāku pārstāve aicina ministru likt mierā bērnus, lai viņi bez satraukuma var mācīties un skolotāji strādāt.

784 37 125 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 125

0/2000

9. klasei un vidusskolai, augstskolai nav par ko tur uztraukties- tāpat jūnijā vel jāiet uz skolu.

Neredzu dižu jēgu šim visam- aprīlī un maijā skolēni ir jau izpumpējušies un knapi spēj pamācīties, kad saulīte forši ārā spīd, bet kas būtu jūnijā? Vispār neviens uz skolu nenāktu mācīties, ka tikai atsēdēt stundas un miers.

167 5 atbildēt

emotion ko tik neizdomā tur augšā! Jau no bezdarbības prātā jūk emotion  

93 5 atbildēt

tam ministram pautus deretu noraut

84 12 atbildēt

Tā jau liekās ka otrais pusgads ir kā vesela mūžība kur nu vēl viņu pagarināt līdz jāņiem

67 6 atbildēt

ko tas garais mg. mainīs? to ka katru dienu 5-6 stundas? un jēga? domā ka mums būs vairāk brīvā laika utt? nopietni? rudenī pretīgais lietus līst, ziemā auksts, un pavasarī visur dubļainais sniegs, un kur nu vēl ārā iet? un vasarā skolā tur vispār gaisa nebūs, visi būs sasvīduši un vēl smirdēs pēc sviedriem. nu un ja pagarinās to mg.  tad uzdos vairaak projektu un mājas darbu, jo skolotājiem tak liksies, ''mums ir daudz brīvā laika, un mēs esam gatavi pildīt čupu mājasdarbu'' nu un tad viss tas ''brīvais laiks'', kas mums palicis pēc skolas būs jāiznieko uz mājasdarbu pildīšanu, jo mājasdarbus uzdos 2x vairāk, un kad mēs viņus izpildīsim jau būs kkāds vakars, nu un vai tad būs jēga iet ārā ar draugiem? Stulbums, es labāk mācos tās 7-8 stundas katru dienu, un visu vasaru peldos jūrā un izbaudu brīvo laiku.

54 1 atbildēt

Mīnusus salika skolotāji emotion

80 30 atbildēt

Tāpat ja noņem mazāku slodzi vai vienkārši ātrāk tiec mājā tāpat pastāv vēl pēcstundu aktivitātes trenniņi u.tt. .  Ko tik neizdomās

Būtu labi ja tagad par šo ieteikumu varētu balsot visi skolā ejošie bērni un studenti.

38 0 atbildēt

Beidzot uzradās viens gudrs cilvēks, karogs rokā viņai

(Izlasat visu, tur vēl rakstīts, ka tā sieviete saka, lai liek mūs mierā)

37 0 atbildēt

nevajag pagarināt, jo vasara tāpat ir īsa...

35 6 atbildēt

Būtu labāk domājuši, kā uzlabot izglītības sistēmu un izmetuši no programmas ārā visu nevajadzīgo.

25 0 atbildēt

Es drīzāk piekristu kārtīgai pašreizējās mācību programmas pārskatīšanai un uzlabošanai, jo tiek pievērsts ļoti daudz uzmanības liekām lietām, savukārt daudz kas derīgs apskatīts tikai garāmejot.  Īsumā - iestājos par kvalitātes, ne kvantitātes uzlabošanu! Latvijā ir daudz ļoti labu skolotāju, bet vajag arī labas mācību grāmatas. Bieži vien nesaprotu, kāpēc skolas pāriet uz jaunajām, ja vecās joprojām ir saturīgākas. Pabeidzu vidusskolu pirms diviem gadiem, un, apskatot šābrīža jaunās mācību grāmatas, par lielāko daļu neko labu nevaru teikt.

23 0 atbildēt

Mīnusus sabāza Ķīlis , ar visiem saviem acc :D

24 2 atbildēt

Par šito draugos it īpaši sacelta jezga. Kad tur palasīju komentārus, sanāca smiekli, lasot kaut ko līdzīgu šādam tekstam: "kaukāds stūlbums tas nau godigi". To izlasot gribējās teikt: "Tā mācību gada pagarināšana nenāktu par ļaunu, varbūt tad daļa no jums iemācīsies uzrakstīt pareizi kaut vienu teikumu latviešu valodā". emotion

[Nepiesienos gramatikai, jo ne jau pašai vienmēr viss ir pareizi. Vienkārši nereti kaitina bērneļi, kuri bļaustās, ka tas nav godīgi, bet paši elementārākos vārdus ("nav" utt.) nevar uzrakstīt pareizi.]

24 6 atbildēt

Stulbums!

18 0 atbildēt

Neviens negrib ilgāk mācīties...es neesmu ar mieru pagarinaat macibu gadu, lai katru dienu par stundinju atrak tiktu prom

18 0 atbildēt

Nevajag pagarināt!Nekādā gadījumā!:D :]

14 0 atbildēt

Ļoti gudra sieviete, ko lai saku? Beidzot ir kāds, kurš ir par skolēnu interesēm! Par vēstures grāmatām ABSOLŪTI piekrītu, tur patiešām neva neko iemācīties, arī gribēdams. Un vajadzētu labāk uzlabot tagadējo sistēmu, nevis ieviest atkal jaunu, un cerēt, ka viss būs kārtībā, bet, diemžēl, tā nekad nenotiek.

14 0 atbildēt

Ja jau musu sistema ir tik, 'sudiga' un  eiropas sistema tik 'laba', tad kapec musu skolnieki ir daudz gudraki, labak apmaciti, un kad musejie parvacas uz, piemeram, angliju, tad vinus pacel 2/3 klases augstak. Vini vienkarsi grib mus par tupakiem pataisit, lai mes staigatu ka aitas, ar kuram viegli manipulet.

10 0 atbildēt

dirsaaa......ir labi tā kā ir

9 0 atbildēt

stūlbums!  kapēc kautkas jāmaina? vasara ir tik īsa un to grib atņemt! ko var darīt rudens un pavasara brīvlaikos? tikai sēdēt pie kompja. A vasarā - it sevišķi augustā, notiek visādi pasakumi, festivāli, un vispār ir VASARA. Nevis kautkāds rudens vai pavasaris, kad arī ir pārāk drausmīgs laiks lai ietu ārā. Ja būs jāmācās vasarā nevis ziemā tad ar vien vairāk skolēni sēdēs pie datora ilgāku laiku. iesaku padomāt par to

6 0 atbildēt
« 1  2  3  4  5 »