local-stats-pixel fb-conv-api

Eijafjallajekullas izvirduma Skaistums un Posts42

269 1

 Dažas bildes no vulkāna izvirduma tuvās apkārtnes

Papildināju so galeriju ar vēl vairākam iespaidīgam bildēm.

Apokaliptiski skati, tostarp arī spēcīga zibeņošana kas notika 16. aprīļa naktī vulkāna izmešos  . To izraisīja no vulkāna izmestās elektriski lādētās pelnu daļiņas...

Beigās-dazi NASA uznemumi no kosmosa-vulķana baisa "seja"

Vairāk info it šeit:

http://pindakaas.wordpress.com/2010/04/18/vulkaniska-epopeja/

20. martā starp diviem ledājiem Eyjafjallajökull un Mýrdalsjökull vietā ko sauc par Fimmvörðuháls zemes garozā atveras plaisa no kuras sāk izplūst lava. Tas nav negaidīts notikums, jo tūkstošiem sīku zemestrīču jau iepriekš brīdinājušas par izvirduma iespējamību. Izvirdums ir mierīgs, cik nu mierīgs vien vulkāna izvirdums var būt, piesaistot tūristu pūļus un īpaši nekaitējot vietējiem iedzīvotājiem.

31. martā blakus pirmajai plaisai atveras vēl viena un izvirdumi turpinās tādā pašā garā līdz pēc dažām dienām vulkānu aktivitāte sāk mazināties un gandrīz apsīkst.

Bet tad nāk 14. aprīļa rīts ar jaunu izvirdumu. Šoreiz plaisa apmēram 2 km garumā atveras zem Eyjafjallajökull ledāja, aizsākot visas šī stāsta dramatiskāko fāzi. Sākas eksplozīvā tipa izvirdums, kur lavas izplūdi pavada milzīgi izkausētā ledāja ūdens plūdi – jokulhlaupi (Jökulhlaup) un pelnu mākonis tiek uzmests 8-11 km augstumā.

Izvirduma gaita pirmajās divās plaisās atbilda  mierīgajam režīmam, tomēr trešais izvirdums atšķīrās. Vulkāns atmosfērā pēkšņi sāka izsviest milzumu pelnu, radot visas tās problēmas par kurām šobrīd liecina ziņu virsraksti, kā arī radīja katastrofiskus plūdus, kas ir tik spēcīgi, ka var aiznest sev līdzi mašīnas, mājas, tiltus, ceļus. Kāpēc tā notika? To var izskaidrot, ja atceramies, ka atšķirībā no pirmajiem diviem izvirdumiem, trešais sākās zem ledāja. Karstā lava, kuras temperatūra var sasniegt 1200 grādus pēc Celsija izkausēja pārsedzošo ledāju, no kura ūdens milzīgā ātrumā sāka plūst uz okeānu, turklāt ūdens iekļuva arī pašā vulkāna krāterī, kur reaģējot ar magmu veidoja tajā gāzes, padarot eksplozīvu. Šobrīd zinātnieki nesniedz precīzas prognozes par to cik vēl ilgi pelni no Islandes varētu traucēt lidmašīnu satiksmi. Šāds vulkāna izvirdums var turpināties mēnešiem un pat gadiem, tomēr domāju, ka līdz ar vulkānu pārklājošā ledāja izkausēšanu, un ar ūdeni bagātinātās magmas izmešanu, pelniem vajadzētu apsīkt. Tas drīzāk varētu būt dienu jautājums, atkaribā no tā,cik daudz ūdens vel ir pieejams. Vēl viens interesants aspekts ir Eyjafjallajökull vulkāna saistība ar blakus esošo daudz lielāko vulkānu – Katlu. Katla atrodas 30 km uz austrumiem no Eyjafjallajökull, zem Myrdalsjökull ledāja un ir viens no Islandes visaktīvākajiem vulkāniem, kas izvirst ik pēc 40-80 gadiem. Tā krātera diametrs pārsniedz 10 km. Zināms, ka visas trīs iepriekšējās reizes, kad izvirdis Eyjafjallajökull – 920., 1612. un 1821.-1823., katru reizi tam sekojis arī Katla vulkāna izvirdums.Tas gan nenozīmē, ka šādu izvirdumu var gaidīt tuvākajās dienās, jo pēdējā reizē Katla izvirda tikai 18 mēnešus pēc Eyjafjallajökull izvirduma sākuma.

« 1  2  3  4 »
269 1 42 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 42

0/2000

speeciigi

7 0 atbildēt
Eu avatarsEu

Beidzot redzu kādu bildīti no tā "vaininieka!"

6 0 atbildēt

Nabaga cilvēki, kam tie putekļi ir jāelpo. Izskatās, ka tur vēl tas ilgi turpuināsies.

Kaut kur teica, ka virs Latvijas 3km augstumā tie putekļi arī ir.

6 0 atbildēt

un tā vēl ilgi tur izskatīsies

5 0 atbildēt

tas nosaukums... viņu vispār var uzrunāt? :O

bet bildes spēcīgas emotion

5 0 atbildēt

Trako, trako

5 0 atbildēt

Es dēļ tā nosaukuma mēli pārlocīju. emotion

5 0 atbildēt

Nice, nice!

5 0 atbildēt

Vakar LTV1 nakts ziņās rādija kā cilvēki mēģināja nolasīt šī vulkāna nosaukumu un bija ko ierēkt!!emotion

4 0 atbildēt

Dabas stihijas!

Lai kā arī nebūtu,bet ļoti skaisti!

4 0 atbildēt

NJA.

4 0 atbildēt

emotion

3 0 atbildēt

Tāds mazulītis :)

3 0 atbildēt

skats iespārda ;O

2 0 atbildēt

izskatās pēc kaut kādām fantastikas filmām, tūlīt  tur terminators nolaidīsies :)

2 0 atbildēt

Ir ir skaistums!

2 0 atbildēt

Super emotion

2 0 atbildēt

Reālajā tik ideāls skats uz vulkānu būtu.. Tikai vulkāna nosaukums tāds pagrūti izrunājams. emotion

2 0 atbildēt

jēbal

2 0 atbildēt

smeķīgi.

2 0 atbildēt
« 1  2  3 »