Dzērvenes augs ir mūžzaļš unnav īsti salcietīgs. Tomēr, neskatoties uz šo nepilnību, dzērvenes tiek audzētas rūpnieciski ļoti daudzos ziemeļu rajonos gan ASV, gan citur pasaulē. Dabā tās aug purvainos apvidos un iztur ilgu laiku zem ūdens bez bojājumiem. Šādi apstākļi tiek mākslīgi radīti komerciāli audzējot šīs ogas, kad lauki tiek izveidoti tā, lai uz ziemas mēnešiem tos varētu appludināt ar ūdeni. Laukus appludina jau novācot ražu. Kāpēc ? To skatamies tālāk pievienotajās fotogrāfijās.
Dzērveņu novākšana.4
74
2
Laukus appludina ar ūdeni un darbinieki ar speciāliem darba rīkiem norauj dzērvenes no kātiņiem. Ogas peld pa ūdeni.
Lauks tiek nožogots ar peldošu tīklu, lai ogas neaizpeldētu pa irigācijas sistēmu.
Ogu savākšana notiek ar rokām un tīkliņiem, kas līdzīgi zivju ķeramajiem tīkliem.
Ogas savācot tiek attīrītas no lapu un citu gružu piejaukumiem.
Ogas tiek sapakotas kastēs un vestas uz noliktavām.
C vitamīns dzērvenēs vislabāk saglabājas sasaldētā veidā. Pētījumi rāda, ka no 21.2 mg C vitamīna (100 g ogu) oktobrī - novembrī, decembrī paliek 90%, janvārī 73%, februārī 56% un martā 46%.
Lielogu dzērvenes dzimtene ir Amerika. To jau izsenis vākuši un pārtikā lietojuši indiāņi.
Svarīgi ļaut ogām dabiski nobriest, nevis uzreiz sasaldēt, jo nobriešanas procesā dzērvenēs samazinās skābju un palielinās cukuru saturs.
Pēc nobriešanas dzērvenes ievieto saldētavās, jo tieši saldētās ogās ilgāk uzglabājas C vitamīns.
Atceramies , ka katru reizi , kad esam apaukstējušies, nevajag skriet uz aptieku pēc zālēm, bet gan paņemt sauju šo brīnišķo ogu un dot savam ķermenim papildus vitamīnu un miecvielu devu. Viņš jums būs daudz pateicīgāks nekā par rītajām tabletēm.