local-stats-pixel fb-conv-api

Diogens1

10 3

               Diogens bija viens no ekstravagantākajiem un interesentākajiem sava laika  cilvēkiem.  Viņa dzīvesstāsts ir noslēpumains un neparasts, un daudzi pat uzksata, ka tāds cilvēks nemaz nav dzīvojis

          Taču tas tā nav. Viņš dzīvojis no 413. līdz 323. gadam p.mē. Laikabiedri viņu dēvēja par ciniķi. Diogens izvēlējās dzīvot nabadzībā, pilnīgi atteicās no sava īpašuma. Viņš uskatīja, ka cilvēka vienīgais īpašums ir viņa pašcieņa, kas Diogena izpratnē nozīmēja aprobežošanaos ar visnepieciešamāko. Viņš to esot sapratis brīdī, kad ieraudzījis zēnu, kas dzer ūdeni no avota, pasmeļot to ar plaukstām. Un Diogens tūlīt pat aizmetis savu smeļamo kausu, jo sapratis, ka bez greznības var mierīgi iztikt. Stāsta, ka naktis viņš esot pavadījis mucā, kas kalpojusi viņam par mājām. Dažos zīmējumos Diogens attēlots ar aizdegtu lukturi rokā, ar kuru viņš staigājis pa pilsētu un uz visiem jautājumiem atbildējis: "Es meklēju cilvēku!" Taču slavenais anekdotiskais atgadījums ir noticis, kad pie viņa atnācis Maķedonijas (Aleksandrijas) Alkesandrs Lielais, lai parunātos un pārbaudītu viņa filozofu spējas. Diogens esot sēdējis pie savas mucas saulītē, un valdnieks viņam teicis: "Es esmu Aleksandrs Lielais, prasi man ko vien vēlies!" Uz to Diogens esot atbildējis: "Atkāpies nedaudz sāņus, Tu man aizsedz sauli!" Aleksandrs atgriezies pie savas svītas un sacījis: "Ja es nebūtu Aleksandrs, tad es vēlētos būt Diogens."

                                                         Vai Tu zini ka...

     Dižais Platons ir definējis jēdzienu "cilvēks"- būtne ar divām kājām un bez spalvām. Diogens noķēris gaili, noplūcis tam visas spalvas, atnācis uz Akadēmiju un paziņojis: "Lūk, Platona cilvēks!"

       Rez Atēnu iedzīvotāji pamanīja, ka Diogens lūdz naudu statujai. Kad viņam jautāja, kāpēc viņš to dara, Diogens atbildējis: "Lai pierastu pie atteikuma."

Teksts norakstīts no Lielās noslēpumu grāmatas.

Šis ir otrais raksts no II nodaļas.

 Iepriekšējais raksts ir Feju fotogrāfijas.

Nākamais raksts ir Gajs Jūlijs Cēzars.

II nodaļā ir vēl bijis raksts Džeks Uzšķērdējs- http://www.spoki.lv/aktuali/Dzeks-Uzskerdejs/85399

10 3 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Tu vienriez beigsi pārrakstīt tekstus no savas debīlās grāmatas?

1 3 atbildēt