local-stats-pixel fb-conv-api

Castor Transport jeb nukleārās kaislības1

12 0

Šā gada novembra sākumā notika 12.-tais tā sauktais „Castor transports” jeb augsta līmeņa radioaktīvo atkritumu kravas nosūtīšana no Francijas uz radioaktīvo atkritumu glabātuvi Gorlēbenē, Vācijā. Daļu no kravas sastādīja 11 konteineri, katrs no kuriem radioaktivitātes ziņā atbilst 40 uz Hirošimu nomestajām bumbām. Kā parasti, to pavadīja tūkstošiem vides aktīvistu no Vācijas un citām valstīm protesti. Arī es biju aicināta turp doties, taču nesanāca, tādēļ, lai uzzinātu kā pagāja „Castor”, sazinājos ar kolēģi Vācijā.
Radioaktīvās kravas pārvešana sākās 5. novembrī un pirmie protesti – vairākas blokādes - sākās jau Francijas teritorijā, kā rezultātā Francijas policija izmainīja „Castor” kravas maršrutu, lai izvairītos no iespējamām turpmākām vides aktīvistu akcijām.
Danenburgā, Vācijā, kravu vajadzēja pārkraut no vilciena kravas automašīnās, lai aizvestu uz aptuveni 20 kilometrus attālo Gorlēbeni. Tas aizņēma aptuveni desmit stundas, jo Greenpeace bija izveidojuši efektīvu blokādi un pagāja laiks, līdz policija varēja atbrīvot „Castor” kravas ceļu no aktīvistiem un viņu barikādes.
Tajā pašā laikā divus citus transporta ceļus, kā arī papildus ceļus, kurus izmantoja policija, ar saviem traktoriem bloķēja vietējie zemnieki. Gorlēbenē, tieši pie radioaktīvo atkritumu glabātuves, notika cita liela akcija – tūkstošiem aktīvistu bija apsēdušies uz ceļa, aizšķērsojot ieeju glabātuvē. Akcija sākās svētdienas rītā, pirmdienas rītā policija sāka aizvākt protestētājus. Viņiem bija nepieciešamas vairāk nekā trīs stundas, lai attīrītu ceļu no aktīvistiem. Pēc tam sākās radioaktīvās kravas transportēšana no Danenbergas uz Gorlēbeni. Arī to pavadīja protesta akcijas, taču neviena no tām vairs nespēja apturēt transporta kustību.
Policijas sniegtie dati liecina, ka „Castor Transport” blokādē piedalījušies aptuveni 25.000 aktīvistu un kravas pārvešanas nodrošināšanā bijuši iesaistīti aptuveni 20.000 policistu. Aptuveni 1.000 aktīvistu policijas darbību rezultātā guvuši dažādas traumas. Pretējā pusē, anti-castor aktīvistu darbību rezultātā, traumas guvuši vairāki duči policistu.


Informācija: Falk Beyer
Tulkojums latviešu valodā: Kristīne Čeirāne
Foto: Castor 2010 – Falk Beyer; Castor 2008 – Falk Beyer & Jessica Warren

« 1  2  3 »
12 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

+

0 0 atbildēt